La numai 24 de ani, Simona Maierean scria istorie, devenind prima femeie pilot de supersonic din România. Provine dintr-o familie modestă, dintr-un sat sucevean, Comănești, iar la vârsta de patru ani a rămas fără mamă. Simona Maierean, femeia care a scris istorie în aviația românească, pe 13 martie 2009, fiind singura care a zburat cu avionul MIG 21 Lancer, a ales să își continue cariera pe avionul de transport Spartan și asta pentru că MIG 21 Lancer are o viață din ce în ce mai scurtă.
În perioada 2003 – 2007, Simona a urmat cursurile Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă“ din Brașov, absolvind ca șefă de promoție. În primii doi ani, a zburat pe un Iak-52, iar în următorii doi ani pe un IAR 99 Standard. În 2007 a avansat la gradul de sublocotenent. După ce a obținut brevetul de pilot militar pe avioane supersonice, a fost repartizată la baza aeriană de la Fetești, iar la sfârșitul anului 2008 a ajuns la Baza Aeriană 95 din Bacău. Primul zbor pe care Simona l-a efectuat cu avionul MIG 21 Lancer a durat aproximativ o oră. Atunci s-a înălțat la peste 10.000 de metri.
A lăsat locul pentru cei mai tineri
În 2014, la 32 de ani, ea a decis să se retragă de la manşa aeronavelor MIG pentru a lăsa locul piloţilor mai tineri. „Am luat decizia să nu mai zbor pe MiG pentru că am simţit ca nu mai este locul meu acolo. Pentru un pilot de vânătoare, vârsta este un atu. Cred că dacă zbori pe supersonic destul de rar când eşti tânăr, începând să zbori mai mult undeva după 35 de ani este târziu. Personal, consider că trebuie investit în piloţii tineri de supersonice, cei de 23-25 de ani, până în 30 de ani să fie deja formaţi. Fără îndoială, perioada în care am zburat pe MiG a fost foarte frumoasă, nu o voi uita niciodată şi consider că e un câştig din punct de vedere profesional să ştii cum se întâmplă lucrurile într-o bază de aviaţie de vânătoare”, a explicat Simona Măierean într-un interviu acordat Bună Ziua Brașov.