Alături de afecțiunile oncologice, boala coronariană este cea mai frecventă cauză de mortalitate și morbiditate din lume. Tratamentul ei poate fi medicamentos, intervențional sau chirurgical. În ultimii ani, se tinde spre tratamente minim invazive.
Boala coronariană este o incapacitate a arterelor coronare de a furniza sânge oxigenat necesar mușchiului inimii. Ateroscleroza coronariană este cauza cea mai frecventă a dezechilibrului între nevoia de oxigen și aportul acestuia, arterele coronare fiind ingustate de plăci formate din colesterol, care se pot calcifica. Tratamentul intervențional constă în dilatarea leziunilor și implantarea unei structuri metalice numită „stent”, care restabilește circulația. În cazul pacienților cu leziuni coronariene calcificate, procedura intervențională este, uneori, imposibil de realizat.
În cei opt ani de activitate, echipa medicală a Spitalului de Cardiologie Brașov a fost întotdeauna orientată către achiziționarea și punerea la dispoziția pacienților a celor mai noi tehnologii medicale.
Dr. Mihai Ursu, șef secție cardiologie intervențională: „Suntem în măsură să anunţăm demararea proiectului de aterectomie rotațională (rotablație). În domeniul cardiologiei intervenționale, progresul tehnologic din utimii ani a lărgit spectrul indicaţiilor angioplastiei coronariene şi la cazuri de leziuni complexe, difuze, pe segmente de artere calcificate şi bifurcatii proximale. Aceste leziuni erau în principal abordate chirurgical prin metodă by-pass-ului coronarian. Odată cu relansarea rotablatiei, în ultima perioada de timp, prin apariţia dispozitivelor de calibru mai mic şi mai uşor de utilizat, inclusiv prin abord radial, pacientul poate beneficia de rezultate procedurale mult îmbunătăţite şi cu prognostic mai bun, desigur combinat şi cu utilizarea de stenturi performante care consolidează rezultatul.
Rotablația permite îndepărtarea parțială a plăcii de aterom, în general calcificată, din interiorul artelelor coronare. Această metodă constă în introducerea percutană a unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizată, freză ce se roteşte cu o turaţie reglabilă de până la 160 000 de rotaţii pe minut.
Această manoperă pulverizează practic placa de aterom în microparticule foarte mici cu diametrul sub 10 microni, particule care se spală în microcirculația coronariană. În urmă ei, freza lasă o arteră coronară pregătită optim pentru a fi stentată, protejând în acelaşi timp şi ramurile de bifurcație. Montarea stenturilor consolidează rezultatul final, conferind cel mai bun prognostic pacientului.
Este o metodă percepută şi suportată bine de către pacient, care nu necesită pregătiri medicale suplimentare, faţă de o intervenţie de stentare obişnuită, dar echipa medicală trebuie să fie antrenată şi pregătită în mod specific pentru astfel de intervenţii percutane de top.
Putem spune, fără frică de a greşi, că rotablatia coronariană şi stenturile coronariene autoexpandabile reprezintă tehnologii de vârf care vin nemijlocit în sprijinul pacientului coronarian cu leziuni aterosclerotice complexe.”
Rotablația face parte acum, în mod curent, din intervențiile care se realizează la Spitalul de Cardiologie Clinicco Brașov, îmbunătățind astfel prognosticul pacienților coronarieni care se adresează spitalului nostru.