[vc_row][vc_column][vc_column_text] În Brașov, poți să porți barba ca în America. Cotizo Alexandru Dicianu și-a atins visul american în România, la Brașov. A creat aici un loc interzis femeilor, special pentru bărbații cu atitudine. De cum intri, ai senzația că ai pășit într-un barber shop al anilor ’40 din America. Tunsul, bărbierirul tradițional, tunsul și aranjarea bărbii sunt misiunile frizerilor care au învățat să facă din meseria lor artă de la Cotizo, care a lucrat într-un barbershop în America. „Bărbieritul este un ritual. Nu oricine poate să poarte barbă și nu oricine o are, poate să o îngrijească singur, acasă. Muncim în fiecare zi ca să oferim altceva. Nu folosim fixativ, foarfecă de filat. Totul se face fir cu fir”, explică patronul frizeriei.
Școala de frizeri
Decorul frizeriei este atent studiat. De la scaunele pe care sunt așezați clienții, care datează din anii ’20, până la tehnologia de bărbierit tradițional, toate sunt o reinterpretare a atmosferei din vechile frizerii. Cotizo a fost interesat de meseria de frizer din copilărie. Mergea de patru ori pe lună la frizer, atras de atmosfera, convorbirile și sunetul foarfecelor care tăiau cu precizie. „Am făcut un curs de frizer după ce am terminat școala. Nu am vrut să-mi pierd vremea cu vreo facultate, cum făceau cei din jurul meu. Am știut ce vreau. Mi-am făcut școala în America, lucrând într-un barbershop de negri. Acolo oamenii nu merg la psiholog când au o problemă, ci la frizer. Pot să spun că am educat piața din România în acești doi ani. Acum nimeni nu se mai rușinează să spună că este frizer. În anii 2000 și eu spuneam că sunt hairstylist, dar acum spun că sunt frizer. E o artă, nu oricine poate să o facă”, mărturisește tânărul. La Barberia lucrează acum șapte frizeri tineri, descoperiți și instruiți de Cotizo. Cel mai greu i-a fost să găsească oameni. Cei mai mulți n-aveau experință, dar a văzut în ei talentul pe care a știut cum să-l pună în valoare.
Și dacă n-ai barbă, poți să-ți faci
La Barberia, cultura bărbii înseamnă bărbierit tradițional, efectuat cu prosoape cade, exact ca în frizeriile din trecut, tuns și aranjat barba, masaj capilar și chiar și … barba vopsită. „Cei care au barbă mai rară, neuniformă, ne cer să le-o vopsim. Barba a fost dintotdeauna la modă. Ea dă un plus de masculinitate”, spune Cotizo. În America, Cotizo a învățat și o tehnică de tuns mai puțin cunoscută în România, freestyle design, care presupune desenarea, cu ajutorul unei mașini de tuns, a unor forme în frizură. În America, moda este în mare vogă. Cu ajutorul freestyle design poți să-ți „tatuezi” în tunsoare artistul preferat, echipa de fotbal favorită sau orice alt semn te reprezintă.
„Barber battle”, în această vară
La Barberia va organiza în această vară cea mai mare competiție internațională adresată frizerilor talentați, care stăpânesc tehnica freestyle design și nu numai. Evenimentul va avea loc în luna iunie la Sala Patria din Brașov și va reuni frizeri din toată lumea, care vor fi jurizați de către cei mai renumiți specialiști din America, frizerii strarurilor de la Holywood. Tot în viitor, La Barberia își dorește să investească într-o nouă frizerie, de această dată în Capitală.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”43140,43141,43142,43143,43144″][/vc_column][/vc_row]