În 2006, Consiulul Judeţean, condus la acea vreme de către Aristotel Căncescu, şi compania spaniolă Ibadesa semnau, cu surle şi trâmbiţe, un contract de construire a celui mai grandios spital din judeţ. Investiţia ar fi trebuit să se ridice la 29,7 milioane de euro, bani pe care CJ nu i-a avut niciodată. Locaţia spitalului a fost inaugurată în 2006, la Hărman, când, autorităţile judeţene au pus piatra de temelie a viitoarei construcţii și ceva timp mai târziu a mai fost președintele Căncescu a mai organizat o inaugurare, dar lucrările n-au mai demarat.
Din primăvara lui 2007, lucrările la spitalul de la Hărman ar fi trebuit demarate, astfel încât în 2008 unitatea medicală să fie deja funcţională. Terenul este și acum abandonat, iar reprezentanții Primăriei Hărman sunt dispuși să continue parteneriatul cu CJ Brașov, ținând cont că, în prezent, este luat în discuție un alt teren cu so situație juridică neclară pentru noul spital. Viceprimarul din Hărman, Onorel Velican, a precizat că anul acesta Primăria chiar va moderniza drumul de acces care face legătura cu acest teren ținând cont că drumul continuă spre un cartier de vile, dar face și legătura între DN 11 și drumul județean spre Bod. „Hărmanul are în continuare la dispoziție cel 10 hectare de teren, care au rămas fără destinație. Noi am tot am sperat că se va relua proiectul, terenul a fost pus la dispoziția CJ Brașov, gratuit. Este un teren bine poziționat, deoarece se află la nici 2 kilometri de ocolitoarea Brașovului și în apropiere este și calea ferată și Gara din localitate. Ar fi în interesul comunității dezvoltarea acestei zone. Dacă nu se mai dorește construcția spitalului în această zonă, această zonă poate fi oricum dezvoltată, se poate face un centru comercial sau un centru de afaceri”, a explicat viceprimarul Hărmanului.
Spaniolii au povestit tuturor de „rușinea” pățită la Brașov
Proiectul cu spaniolii a fost îngropat pe veci, după ce autoritățile județene au dus cu preșul compania spaniolă timp de patru ani, iar spaniolii s-au hotărât să dea instituţia în judecată pentru nerespectarea contractului. Spaniolii au acţionat CJ în judecată, la Tribunalul Comercial European de la Paris. Spaniolii au considerat absolut inacceptabil ca într-o ţară care aparţine Comunităţii Europene să li se întâmple asa ceva. Ba mai mult, au declarat că experienţa lor din România va fi făcută publică în Spania şi în toată Comunitatea Europeană, pentru a preveni companiile şi guvernele să investească şi să facă afaceri în ţări nerespectabile.
Acum suntem tot la stadiul căutării de teren
Anul trecut însă, Primăria Brașov și CJ Brașov și-au dat mâna pentru a construi un nou spital, iar demersul a început cu… identificarea unui teren pe care să fie construit din nou spitalul. Autoritățile brașovene au decis că amplasamentul cel mai bun pentru construcția acestuia este în zona Campusului Genius, în prelungirea Centrului de Afaceri, care este în curs de amenajare. Această decizie a fost luată ținând cont de faptul că locația va fi interconectată la ocolitoarea Brașovului, astfel că accesul va fi facil din mai multe zone și în plus nu se mai pierde timp cu traficul din oraș. Pentru ca pe amplasament să se poată construi este necesară rezolvarea problemelor juridice legate de proprietatea terenului. Terenul disponibil în zona Centrului de Afaceri este de 7 ha și este proprietate a municipiului, la care se pot adăuga cele 11 ha, care sunt în administrarea Institutului Cartofului, pentru transferul terenului fiind inițiat un demers legislativ.