În România există, în mod estimativ, aproximativ 110.000 de profesioniști în domeniul IT&C, în comparație cu Polonia -100.000, Ucraina – 90.000, Belarus – 36.000, Bulgaria – 25.000 și Ungaria – 16.824.
Cele mai importante resurse umane din acest domeniu se regăsesc concentrate în 12 orașe din România, București deținând cea mai bună asociere dintre competențele necesare și în raport cu solicitările pieței. Cluj-Napoca, Iași, Timișoara susțin pozițiile imediat următoare, clasamentul fiind completat de Sibiu și Brașov, care vin puternic din urmă. Craiova, Ploiești, Pitești, Galați, Constanța și Târgu-Mureș dețin câteva centre universitate cu rol de pregătire a profesioniștilor, fiind considerate a fi de interes pentru acele companii mari care doresc externalizarea proiectelor în orașe cu un cost al vieții mai redus, deci, evident, cu o alocare restrânsă a bugetelor.
Potrivit studiului Brainspotting, un software developer junior câștigă de la 1.000 de euro până la 1.500 de euro, la fel ca un full stack developer, iar un specialist în Quality Assurance câștigă 800 – 1.200 de euro.
Ruby și Python sunt tehnologiile în care developerii își asigură cele mai mari câștiguri, cu aproximativ 25% mai mult decât media salariilor din industrie, Java plasându-se pe locul 3 cu o diferență de 12% în ceea ce înseamnă marja peste medie.
29% dintre programatorii care au participat la studiul Brainspotting confirmă faptul că ar schimba job-urile dacă ar primi salarii mai mari, un program de lucru flexibil și un mediu plăcut de lucru la birou, nefiind omise nici certificările pe care compania angajatoare le susține din punctul de vedere al bugetelor alocate.
Din punctul de vedere al retenției angajaților, una dintre problemele cel mai des întâlnite, companiile cu peste 50 de angajați au o rată mai mare de păstrare a talentelor.
Un comentariu
Cum puteti spune ca un junior sw developer castiga 1000E. Ce fumeaza cei care au fumat studiul?