Stiri Brasov

Brașoveanul care a câștigat Oscarul: „Efectele vizuale sunt aproape inexistente în România”

Primul român care a câștigat Oscarul pentru efectele speciale din producția „Cartea Junglei“, brașoveanul Ioan Boieriu, a acceptat să ne ofere un interviu prin intermediul Facebook. Ultimii ani din viața lui au fost un du-te vino între două continente, iar astăzi spune că nu s-ar întoarce în România, pentru că pur și simplu nu ar avea de lucru. Nu exclude, însă, ca pe viitor, să-și aducă aportul la dezvoltarea artei de efecte vizuale în cinematografia românească.

Tânărul de 36 de ani, a copilărit în cartierul Astra din Brașov și a urmat Liceul de Informatică, iar mai apoi Facultatea de Automatică de la Universitatea Transilvania. A fost pasionat de mic de artă și calculatoare, iar animația a fost prima aventură din viața lui. Copil fiind, îi zburau gândurile la inteligența artificială și roboți programabili. Își amintește cu plăcere de primul lui job din Brașov și de micul studio în care și-a început cariera. „Se numea Tiny Creatures și a fost chiar o perioada foarte faina acolo. Un grup de artiști pasionați și plini de viață”, spune artistul.

Ioan Boieriu a plecat în Noua Zeelandă cu gândul să cucerească lumea. Aici a lucrat la una dintre cele mai importante companii de filme 3D. „A fost șansa pe care am avut-o să arăt pasiunea și dorița mea de a reuși într-o lume mai greu de pătruns, dar unde calitatea efectelor vizuale la momentul respective era cea mai înaltă”, ne-a mărturisit Ioan Boieriu. După ce s-a născut fetița sa, Ioan Boieriu s-a mutat la Londra, ca să fie mai aproape de țară și implicit de bunici. Astăzi Ioan Boieriu lucrează în Vancouver, la la Scanline VFX, echipă alături de care a reușit să obțină unul dintre cele mai importante premii din cariera sa. Munca pentru „Jungle Book” a durat aproape nouă luni, dar Ioan Boieriu a mai făcut parte și în trecut din patru echipe care au fost nominalizate la Oscar pentru efecte speciale.

Deocamdată nu se întoarce în țară

Câștigătorul Oscarului nu ar avea, deocamdată, ce să facă în România, deși și-ar dori să poată lucra în țara lui. Așa că în planurile sale de viitor nu intră o eventuală reîntoarcere acasă. „Eu am un plan pe durată medie și pe durată mai lungă care nu includ activitatea profesională în România. Eventual există o posibilitate de scurtă durată și doar dacă proiectul este bine organizat. Din păcate, la noi cinematografia nu are un suport constant și de anvergura, ca să nu mai vorbim de partea de efecte vizuale care efectiv e aproape inexistentă sau dacă există are o vizibilitate foarte mică. Tare mi-aș dori sa fiu contrazis și să mi se propună un proiect ambițios”, ne-a mărturisit Ioan Boieriu.

Ioan Boieriu nu exclude posibilitatea unui business în România, chiar în domeniul efectelor vizuale, pe care l-ar putea dezvolta împreună cu fratele său, care lucrează în aceeași industrie. Marea provocare pentru artist va fi, însă, să reducă exigențele pe care le-a dobândit și să scoată un produs pe bani mai puțini. Este, însă, pasionat de calitatea imaginii și încearcă în mod constant să spargă bariere și să inoveze în domeniu, iar într-o piață retrânsă ca România nu ar fi loc de așa ceva. „În zilele acestea am fost contactat de o mulțime de oameni, printre care și artiști care își doresc să reușească să lucreze la filmele de cinema și care se plangeau că nu au ocazia să facă asta acasă, în România”, a mai spus astistul.

Ioan Boieriu nu are voie să vorbească despre proiectele pe care le pregătește.  Tot ce am reușit să aflăm este că „va fi o ecranizare a unui joc care mi-a deschis imaginația când eram mai tânăr”, a încheiat „artistul la tastaură”, cum obișnuiește să-l numească tatăl său.

 

Un brașovean a câştigat Oscarul pentru efectele speciale din „Cartea Junglei”

 

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*