Grupul de firme Luca din Braşov cu activităţi în cultura vegetală, creşterea bovinelor, abatorizarea şi procesarea cărnii, deţinut de antreprenorii români Daniel Luca şi Delia Comaniciu, a ajuns la afaceri de 17 milioane de euro în 2016, potrivit reprezentanţilor Luca, care speră la o creştere a vânzărilor totale, la nivel de grup, cu 15% în 2017.
„Toate liniile de business active la acest moment sunt peste pragul de rentabilitate, cele mai importante volume sunt date de sectorul de procesare a cărnii, care în acest moment reprezintă 60% din total afacere. Pentru 2017 estimările noastre previzionează un avans de circa 15% al CA la nivelul grupului, raportat la 2016“, a declarat Alexandru Manea, directorul economic al grupului Luca.
Grupul de firme Luca deţine în judeţele Braşov şi Sibiu un teren de 1.000 de hectare folosit pentru cultura vegetală şi păşune, teren aflat preponderent în arendă, o fermă de 1.000 de vaci, crescute atât pentru producţia de lapte, cât şi pentru cea de carne, un abator de sacrificare porcine cu o capacitate de 300 de capete pe zi şi o fabrică de procesare a cărnii.
„Fabrica de procesare a cărnii livrează în piaţa românească lunar o medie de 300 de tone de produs, împărţit în carne refrigerată de porc, vită şi oaie şi preparate din carne, cu ponderi diferite. Carnea de porc are ca origine atât surse de achiziţie interne, cea mai mare parte fiind cumpărată din România, cât şi externe, din UE. Carnea de vită provine atât din producţie proprie, cât şi din achiziţii din Romania“, a spus Alexandru Manea.
Preparatele marca Luca sunt comercializate în şase magazine proprii din judeţul Braşov, dar şi la nivel naţional, prin intermediul marilor reţele de comerţ modern.
Un milion de euro – investiții în fermă
Planurile de viitor ale grupului Luca sunt strâns legate de implementarea unor investiţii pentru modernizarea şi eficientizarea exploataţiei agricole, în condiţiile în care grupul Luca este beneficiarul unei finanţări din fonduri europene de un milion de euro.
„Pentru fermă avem în curs de implementare un proiect de aproximativ 1 milion de euro, cu 50% cofinanţare, bani care vor fi investiţi în capacităţi de stocare cerealE, respectiv în silozuri cu o capacitate circa 2.700 tone, o fabrică de nutreţuri combinate, cât şi utilaje pentru agricultură şi fermă, proiect ce va fi finalizat în cursul acestui an”.
Businessul Luca a început ca o afacere de familie, fondată în 1990 de Ilie Luca. În prezent, din grupul de firme Luca fac parte trei companii, respectiv Luca SRL cu activităţi în procesarea cărnii, L&D Luca Ind cu activităţi în cultura vegetală combinatăcu creşterea animaleleor şi Kronstadt – abatorul grupului.