La jumătatea lunii decembrie 2016, Guvernul României a emis o Hotărâre cu privire la activitatea de ridicări auto, ce fusese suspendată mai bine de un an și jumătate, ca urmare a faptului că se făcea după un regulament local, care a fost declarat neconstituțional.
Se caută o firmă pentru a derula activitatea
Acum, reprezentanții Serviciului de Amenajare a Drumurilor Publice și Siguranța Circulației din cadrul Primăriei Brașov împreună cu cei ai Poliției Locale Brașov sunt în curs de definitivare a unui proiect de regulament după care se vor face ridicările auto la Brașov, dar și a caietului de sarcini pentru achiziția acestor servicii de ridicare. Cifrele din rapoartele întocmite de către Poliția Locală arată că indisciplina în trafic în ceea ce privește opririle sau staționările neregulamentare a atins cote alarmante, ținând cont că după ce nu s-au mai putut face ridicări, șoferii au crezut că pot parca liniștiți pe „interzis”. Agenții locali de la Rutieră au acționat în permanență pentru a-I sancționa pe șoferii care nu respectă prevederile Codului Rutier în acest caz, valoarea totală a amenzilor aplicate în 2016 pentru astfel de nereguli se ridică la peste 570.000 de lei. „Echipele Serviciului Rutier din cadrul Poliției Locale Brașov au aplicat, pe tot parcursul anului 2016, o serie de sancțiuni șoferilor care au preferat să își oprească sau să staționeze cu mașinile în locuri nepermise. Astfel, la regimul circulației rutiere, în speță pentru oprirea sau staționarea interzisă, dar și în alte situații (de exemplu blocări căi de acces sau parcări neregulamentare), agenții locali au întocmit 4.426 de procese verbale de contravenție, în valoare totală de peste 570.000 de lei”, ne-a declarat directorul Poliției Locale Brașov, Nicolae Aldea.
La Cluj, ridicările auto au fost reluate, ținând că există un serviciu în subordinea municipalității care se ocupă de această activitate. Reglementarea Guvernului la Codul Rutier stabilește clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una din situațiile prevăzute de art. 143 din Regulament, când vehiculul staționează neregulamentar pe partea carosabilă, respectiv:
- în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
- în zona de acțiune a indicatorului cu semnificația ”Staționarea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a staționării;
- pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6m;
- în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;
- în pante și în rampe;
- în locul unde este instalat indicatorul cu semnificația „Staționare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul ”Zonă de staționare cu durata limitată” peste durata stabilită.
Măsura nu va fi dispusă sau, dacă a fost dispusă, executarea ei va înceta dacă în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situația în care prezența unor persoane în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.
Regulamentul de ridicare ar putea fi aprobat cel târziu luna viitoare
Administratorul public al Brașovului, Miklos Gantz, a precizat că atât regulamentul local, cât și caietul de sarcini pentru achiziția serviciilor de ridicări auto ar putea fi dezbătute în ședința de Consiliu Local din această lună sau cel târziu de luna viitoare. „Trebuie ca Poliția Locală să ne comunica anumite date pentru a face o estimare legată de volumul de ridicări auto, respectiv să vedem de cât echipe va fi nevoie pentru a derula această activitate în municipiul Brașov”, a explicat Miklos Gantz.
Care sunt noile reguli impuse de Codul Rutier ce vor trebui respectate în cazul ridicării mașinilor parcate neregulamentar