În urma controlului efectuat de către reprezentanții Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Brașov la Consiliul Județean Brașov au fost descoperite o serie de nereguli asupra situației financiare din 2015, valoarea totală a prejudiciilor și a abaterilor fiind de 8.808.000 de lei. În conformitate cu raportul Curții de Conturi, valoare totală a prejudiciilor constate la CJ Brașov este de 5.409.000, iar cea a abaterilor financiare de 3.399.000 de lei.
Cel mai mare prejudiciu constatat de către comisarii Curții de Conturi este la proiectul Aeroportului, în sumă de de 3,41 milioane de lei, și se referă la contracutl semnat în anul 2012 pentru execuția pistei. „Nerespectarea dispozițiilor legale la atribuirea contractului de proiectare și execuție lucrări pentru pista de aterizare și decolare a Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav în sensul că oferta prezentată de persoana juridică care a câștigat licitația nu a fost conform prevederilor HG 28/2008, iar oferta ulterioară aprobării proiectului tehnic de către Autoritatea Aviatică Civilă Română nu a fost corelată din punct de vedere cantitativ cu cea care a stat la baza încheierii contractului de achiziție, cuprinzând cantități mai mic decât cele inițiale, dar și prețuri mai mari la unele articole de deviz față de oferta inițială cu consecințe în efectuarea de plăți nedatorate”, se precizează în raport. În ceea ce priveşte această constatare a auditorilor, reprezentanții CJ Brașov au susținut că după estimările iniţiale prevăzute în studiul de fezabilitate s-au realizat nişte studii geologice, iar în baza analizelor, având în vedere caracteristicile solului, a fost stabilit că este nevoie de modificarea caracteristicilor tehnice ale pistei, ceea ce a condus, automat, la modificarea proiectului tehnic.
Cel mai mare prejudiciu este la lucrările de la pista aeroportului
Rezultatele controlului Curții de Conturi au fost prezentate și în ședința de plen a CJ Brașov din 27 decembrie 2016, dar culmea este că această problemă a fost „sărită”. Din raport a fost prezentată doar partea de subcontractare a lucrărilor de proiectare de către câștigătorul licitației, firma Vectra, la un preț mai mic decât cel ofertat, sucontractare către societatea Search Corportaion, cu care de altfel Vectra participase în asociere la licitație, măsură care a fost constată. „În acest caz am avut o părere divergentă față de auditori, astfel că am contestat măsura. Nu am putut fi de acord, având în vedere prețul, care a fost de mai puțin de jumătate din valoarea unei investiții similare. Urmează ca în funcție de răspunsul Curții de Conturi a României la contestația noastră, să ne îndreptăm sau nu în instanță”, a punctat în ședința din decembrie directorul CJ Brașov Mihai Pascu, care a mai exemplificat doar alte lucruri mai mărunte descoperite în urma acestui control. Prejudiciul stabilit în acest caz de comisari este de 1,54 milioane de lei. Mihai Pascu a precizat însă ieri că ambele constatări ale auditorilor referitor la aeroport au fost contestate. „Acum aşteptăm răspunsul de la această instituţie. Dacă nu vom primi răspunsuri favorabile, ne vom contesta aceste constatări în instanţă”, a subliniat oficialul CJ Brașov.
Ce măsuri au dispus auditorii
Pentru prejudiciul de la proiectul aeroportului, care s-a produs practic pe vremea când forul deliberativ județean avea o altă conducere, în anul 2015 deținând atribuții de președinte atât Mihai Pascu, însă doar pentru o scurtă perioadă, și Claudiu Coman, auditorii au dispus o serie de măsuri de remediere. Respectiv identificarea din punct de vedere cantitativ și valoric a serviciilor și lucrărilor subcontractate de către contractorul general în vederea realizării contractului de proiectare și execuțieavând ca obiect „Proiectarea și execuția suprafețelor de mișcare aeroportuare – Pista de aterizare și decolare a Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav”, pe baza devizelor detaliate conform dispozițiilor HG nr. 28/2008, stabilirea întinderii prejudiciului produs Județului Brașov prin efectuarea de plăți nedatorate urmare supraevaluării ofertei prezentate de contractorul general și care a stat la baza încheierii contractului, cu diferența dintre valoarea serviciilor și lucrărilor contractate și cele subcontractate, evidențierea în contabilitate a prejudiciului și recuperarea acestuia. „Reanalizarea și reverificarea tuturor situațiilor de lucrări întocmite, facturate și decontate din bugetul județului Brașov pentru realizarea contractului de proiectare și execuție lucrări nr. 12598/27.11.2012, cu obiectul „Proiectarea și execuția suprafețelor de mișcare aeroportuare – Pista de aterizare și decolare a Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav”, având în vedere oferta depusă de executant la momentul atribuirii contractului, în vederea stabilirii situațiilor de plăți nedatorate și a întinderii prejudiciului produs bugetului județean, evidenţierea în contabilitate și recuperarea acestuia”, se mai precizează în raportul Curții de Conturi.