Parlamentarii opoziției din Brașov au făcut o serie de amendamente la Legea Bugetului de Stat pe anul 2017, însă toate au fost respinse, principalul motiv fiind ”„sursa de finanţare precizată de iniţiatori nu este sustenabilă”.
Cum era de așteptat, parlamentarii puterii nu au depus nici un amendament, însă au precizat că au susținut toate amendamentele care au avut legătură cu Brașovul, dar din păcate acestea nu au trecut la vot.
În total, din toată țara au venit în jur de 1.000 de amendamente. Toate amendamentele pentru Brașov au fost respinse din start în comisiile reunite de Buget-Finanțe și nu au primit nici vot majoritar în plenul Parlamentului, cum de altfel s-a tot întâmplat în ultimii ani, indiferent de partidul care a fost la putere.
Aeroportul a fost ca de fiecare dată, cap de afiș pe lista solicitărilor. Deputaţii liberali Gabriel Andronache, Mara Mareş şi senatorul liberal Daniel Zamfir, au depus un amendament prin care au solicitat alocarea din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 a sumei de 9 milioane de lei pentru întocmirea documentaţiei tehnice şi execuţie cale de rulare Alfa şi platforma îmbarcare/debarcare pentru Aeroportul Braşov. În raportul comisiilor se propune respingerea amendamentului întrucât: „destinaţia sumelor alocate prin anexa nr. 7 nu se stabileşte prin legea bugetară anuală”, dar şi pentru că „sumele repartizate pe judeţe au fost determinate potrivit prevederilor art. 33 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare”.
UDMR a venit cu o altă solicitare pentru aeroport
Parlamentarii de Brașov nu s-au „sfătuit” de la început, astfel că bani pentru aeroportul de la Ghimbav au cerut şi parlamentarii UDMR, care au susţinut-o astfel pe deputata de Braşov Izabella Ambrus. UDMR a solicitat suma de 50.000.000 de lei, prin „Programul de creştere a capacităţii aeroportuare şi a siguranţei transportului aerian”. Parlamentarii au motivat solicitarea prin faptul că este vorba despre lucrări în continuare, valoarea totală a investiţiei fiind de 259.309.980 lei. „Suma solicitată pentru 2017 asigură derularea etapei a III-a a programului de investiţii”, se arată în textul amendamentului. Amendamentul a fost respins, unul dintre motive fiind că „obiectivele de investiţii noi se cuprind în programul de investiţii publice numai dacă documentaţiile tehnico-economice ale acestora au fost aprobate potrivit prevederilor alin. (1) al art. 42 al Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice”. Totodată, în raportul comisiilor reunite de Buget – Finanțe, citat de bzb.ro, se menţionează că „nu se indică sursa concretă de finanţare, nefiind precizate poziţiile bugetare propuse a se diminua în vederea asigurării finanţării acestui obiectiv de investiţii”.
Pentru o investiție conexă aeroportului, respectiv amenajarea hidrografică a râului Bârsa a solicitat fonduri de la Guvern senatorul braşovean Allen Coliban (USR). Astfel el a cerut alocarea a 22.670.000 de lei, motivând că lucrările sunt necesare pentru avansarea lucrărilor la proiectul Aeroportului Braşov, însă şi pentru acest amendament, comisiile reunite de buget finanţe au propus respingerea.
Amendamente diferite pentru același scop
Și în ceea ce privește proiectul de modernizare al Spitalului Județean au fost depuse trei amendamente diferite. Mara Mareş a solicitat 10.000.000 de lei pentru demararea lucrărilor la obiectivul de investiţii „Consolidare şi reamenajare Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov – Corp B)” prin Compania Naţională de Investiţii. „Lucrarea este deja contractată de către Consiliul Judeţean Braşov şi prin preluarea de către CNI s-ar asigura resursele financiare necesare finalizării acesteia. Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov are nevoie de mai multe lucrări de modernizare a clădirilor în care funcţionează, iar cele de la Corpul B sunt prioritare pentru a asigura condiţii decente cadrelor medicale şi pacienţilor”, se arată în textul amendamentului. Mara Mareş a propus ca suma amintită să fie alocată pentru lucrările la spitalul braşovean „prin diminuarea sumelor prevăzute la Anexa nr.3/65/ Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale”. În raportul comisiilor de buget finanţe se propune respingerea amendamentului, pentru că „la sursa de finanţare nu se precizează poziţiile bugetare propuse a se diminua, ceea ce contravine prevederilor Legii privind finanţele publice”. Amendamentul Marei Mareş nu a fost semnat şi de colegii ei de partid. Și parlamentarii UDMR au solicita bani pentru acest obiectiv, respectiv
25.703.860 lei. Nu în ultimul rând, USR, Tudor Benga, care a depus un amendament prin care a solicitat alocare a 23.107.200 lei. Chiar dacă nici unul dintre cele trei amendamente nu au fost aprobate, sunt șanse ca fondurile necesare realizării lucrărilor să vină prin Compania Națională de Investiții, proiectul depus încă de anul trecut la Companie fiind avizat de către Comisia Tehnică după cum a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Nu s-au suplimentat nici fondurile pentru autostradă
De pe lista de amendamente nu a lipsit nici autostrada Comarnic – Braşov, proiect pentru care au fost alocate unele sume prin proiectul depus de Guvernul României. Grupul PNL din Parlamentul României a solicitat expres suma de 62.000.000 de lei, destinată revizuirii studiului de fezabilitate pentru Autostrada Comarnic – Braşov ( loturile 2, 3 si 4). Deputatul brașovean Daniel Zamfir a precizat că pentru elaborarea acestor documentații, de la bugetul de stat a fost alocată suma de un milion de lei, care este insuficientă. Și deputatul brașovean Teodor Benga (USR), mai 22.079.000 de lei, pentru tronsonul Predeal-Cristian. „Acest lot de autostradă dintre Cristian şi Râşnov, a fost licitat încă din anul 2014, iar în 22 noiembrie 2016 a fost desemnata oferta câştigătoare, având preţul de 118.019.710 lei fără TVA. Suma de 22.079.000 lei reprezintă avansul necesar a fi plătit constructorului la finalizarea procedurii de atribuire a proiectului”, se preciza în amendamentul deputatului brașovean. Și aceste amendamente au fost respinse.
Ce amendamente au mai fost respinse
Pe lista amendamentelor Brașovului care au fost respinse se mai numără și cele ale lui Teodor Benga de alocare 20.000.000 lei pentru proiectul „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Făgăraş”, un alt amendament prin care se solicita alocare a 400.000.000 lei pentru proiectul de „Reabilitare a liniei de c.f. Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secţiunea Braşov – Sighişoara, subsecţiunile 1. Braşov-Apaţa şi 3. Caţa – Sighisoara”, şi acesta fiind respins (pe acest proiect existând finanţare UE – n.r.) și al Marei Mareş care a solicitat 8.000.000 lei pentru „finalizarea în acest an a studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu – Făgăraş”. Sume ceva mai mici au fost solicitate de parlamentarii UDMR, respectiv de 4.000.000 de lei pentru consolidarea, restaurarea Cetăţii Feldioara, dar și de deputatul Dragos Gabriel Zisopol, care reprezintă minorităţile, și a solicitat 100.000 de lei pentru Reabilitarea Bisericii„Sfânta Treime”, de pe strada George Bariţiu nr. 12 din Braşov, şi suma de 100.000 de lei pentru Reabilitarea bisericii „Sfinţii Apostoli Petru si Pavel”. Chiar dacă sumele au fost mai mici și aceste amendamente au fost respinse.
2 comentarii
Si uite asa brasovenilor li s-a tras „ata prin gura”. Tocmai de aceea ies oamenii in strada. De unde ieri erau bani peste bani, cand e vorba de lucruri concrete „se respinge pt ca…X”. Asta inseamna iresponsabilitate. Din toate amendamentele, chiar nu era nici unul corect? Ar trebui tiparit 10.000 de fluturasi cu ce promit cei de la putere si ce se ofera in mod real. Indiferent cine vine la putere trebuie sa fie responsabil. Mda, ce sa vorbim daca mai facem si nazdravanii „la ceas de seara”? 100% incredere!!
Nu avem nevoie de aeroport, este unul in Bucuresti, mai este unul in Cluj Napoca, daca ai noroc aterizezi la intoarcere pe Timisoara , Bacau, Sibiu, cum ai noroc .
DE autostrazi nu avem nevoie, avem Deva- Arad, cel mai jenant drum din cate am putut sa vad acum, plin de gropi, doar nu le pasa lor de rotile si masinile noastre
M…. guvernantilor