Muzeul Naţional Bran, unde se află toate obiectele de patrimoniu care au fost în Castelul Bran până la retrocedarea acestuia, funcționează din anul 2008 în clădirea Vămii Medievale care se află la poalele fortăreței.
Acum, obiectele de patrimoniu care au aparținut Reginei Maria ar putea fi transferate într-o altă instituție muzeală, după cu a precizat managerul Muzeului de Etnografie Brașov, Ligia Fulga, care face parte și din Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din România Ministerul Culturii. Motivul îl constituie faptul că imobilul unde funcționează în prezent muzeul a fost infestat cu niște ciuperci. Ligiua Fulga a explicat faptul că oficialii societății care administrează Castelul Bran au transmis Ministerului Culturii o adresă prin care solicită relocarea obiectelor de patrimoniu din Casa Vămii, iar adresa în cauză a fost transmisă în condițiile în care contractul de închiriere a Casei Vămii din Bran, încheiat între Ministerul Culturii și proprietarii Castelului expiră în luna august a acestui an, după ce la începutul anului trecut a fost prelungit cu 12 luni. Practic, a precizat ea, muzeul de la Bran mai poate funcționa până în luna august a acestui an. „O echipă de specialiști a comisiei naționale, din care vor face parte biologi și experți în conservare va merge la Bran, pentru a verifica în teren situația reclamată de societatea comercială care deține imobilul”, a subliniat Ligia Fulga.
Exista varianta ca piesele de patrimoniu să reajungă în Castel
În februarie anul trecut, când se discuta chiar de desființarea Muzeului Național Bran, ministrul Culturii de la acea vreme, Vlad Alexandrescu, fusese de acord ca piesele de patrimoniu care au aparținut Reginei Maria (Fondului Reședinței regale de la Bran) să fie date în regim de comodat de către proprietarii Castelului Bran, cu respectarea strictă a condițiilor de conservare, restaurare și întreținere. Aum însă este o nouă conducerea în minister și practic toate discuțiile ar trebui reluate. Anul trecut, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor, managerii mai multor muzee brașovene, printre care cel al Muzeului de Etnografie și cel al Muzeului Județean de Istorie, dar reprezentanți ai societății comerciale care administrează Castelul Bran au mers la Ministerul Culturii pentru vedea ce este de făcut pentru salvarea muzeului din Bran.
Patrimoniul este al Brașovului și trebuie să rămână la Brașov
Practic, vor trebui reluate toate demersurile începute în prima parte a anului trecut, când s-a pus problema desființării muzeului de la Bran. Atunci, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Adrian Gabor, managerii mai multor muzee brașovene, printre care cel al Muzeului de Etnografie și cel al Muzeului Județean de Istorie, dar reprezentanți ai societății comerciale care administrează Castelul Bran au mers la Ministerul Culturii pentru vedea ce este de făcut pentru salvarea muzeului din Bran. Adrian Gabor, a precizat acum că va avea o nouă discuție cu managerul Muzeului de Etnografie, apoi, va trebui să meargă din nou la Ministerul Culturii, pentru a expune problema noii conduceri. „Patrimoniul Casei Regale de la Bran aparține Județului Brașov, și aici trebuie să rămână, având în vedere că piesele au fost cumpărate în în anii 1950, pentru a amenaja un muzeu în Castelul Bran”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie. Contractul de închiriere pentru spațiul din Vamă încheiat cu proprietarii Castelului Bran expiră la data de 1 august 2017.
Există riscul ca infestarea să se generalizeze
Problema apariției acestor ciuperci în clădirea Vămii a fost semnalată conducerii Companiei de Administrare a Domeniului Bran, în 16 noiembrie 2016, de directorul Muzeului Național Bran, care a explicat faptul că infiltrațiile cauzate de ploiel abundente au favorizat apariția unor ciuperci. Ca urmare, administrația Companiei a luat decizia de a contacta imediat o echipă de experți care s-a deplasat în cel mai scurt timp la fața locului, pentru a constata cele menționate. Raportul expertizei biologice evidențiază existența ciupercii Merulius Lacrymans în camera denumită Sufragerie din Corpul B parter al Vămii Medievale, cameră destinată vizitării, facând parte din expoziția de bază a Muzeului Național Bran. De asemenea, expertiza a evidențiat și existența ciupercii Gloeophylum Abietinum. „Acest fapt este deosebit de grav, existând posibilitatea ca infestarea să se generalizeze și să devină un pericol pentru toate cele cinci corpuri de clădire ale Vămii Medievale, pentru Castelul Bran, pentru celelalte trei clădiri din Parcul Regal, toate acestea fiind monumente istorice clasa A, aflate în imediata vecinătate. Fară îndoială, același pericol al infestării planează atât asupra monumentelor de arhitectură populară ale Secției Etnografice a Muzeului Național Bran, cât și asupra construcțiilor din lemn ale comunității locale. Conducerea Companiei de Administrare a Domeniului Bran a solicitat, de asemenea, ca urmare a rezultatelor expertizei biologice, și un raport de evaluare tehnică, document care prezintă, detaliat, pe fiecare corp de clădire care formează ansamblul arhitectural Vama Medievală, starea de fapt a acestora. Astfel, s-a constatat că acestea se află în stare avansată de degradare determinată, în principal, de infiltrațiile provenite din precipitații”, au explicat Bogdana Balmuș, PR al Bran Castle. Astfel, la solicitarea Companiei, în vederea soluționării problemelor constatate, Direcția Județeană de Cultură Brașov, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, a eliberat avizul în baza căruia a fost obținut de la Primăria Bran certificatul de urbanism necesar demarării lucrărilor de eradicare a ciupercilor și de restaurare a monumentului istoric.
A fost obținut avizul pentru începerea lucrărilor
„Imediat, experții care au realizat și întocmit rapoartele biologice și tehnice, împreună cu un reprezentant al Companiei de Administrare a Domeniului Bran, s-au întâlnit, în data de 30 ianuarie 2017, pentru a stabili etapele de desfășurare a lucrărilor. În plus, se va proceda la demararea procedurilor pentru realizarea proiectului privind restaurarea întregului ansamblu de clădiri ale Vămii Medievale, în conformitate cu recomandările incluse în procesul verbal din 2011.cÎn concluzie, infestarea cu ciupercile Merulius Lacrymans și Gloeophylum Abietinum și degradarea clădirii ca urmare a infiltrațiilor, impun, conform legilor în vigoare, demararea, în regim de urgență, a lucrărilor de eradicare a ciupercilor și de restaurare a clădirilor. Acestea nu se pot realiza fără respectarea reglementărilor legale care spun că obiectele de patrimoniu trebuie depozitate în condiții de siguranță, pe durata efectuării lucrărilor care, în cazul nostru, nu putem anticipa cât vor dura”, au subliniat oficialii Companiei de Administrare a Domeniului Bran.