Protestatarii împotriva actelor normative care scapă politicienii corupți de pușcărie se adună în Piața Sfatului la orele 16.00, nu în fața Prefecturii, ca în zilele anterioare. Organizatorii se așteaptă la participarea a peste 10.000 de oameni, deși serile trecute au fost momente în care numărul protestatarilor a depășit chiar și 20.000.
Câteva persoane vor sta la Prefectură ca să îndrume lumea către noul loc de întâlnire. Ca de obicei, deja tradiționalul marș prin oraș, va avea loc și în această seară, dar pe un traseu redus, până la Ceasul Rău și înapoi în Piața Sfatului. Seara trecută, peste 20.000 de mii de oameni au protestat la Brașov, iar inedit a fost că pe clădirile din Brașov au fost proiectat mesaje anti-guvernamentale și anti-Odonanța 13, cu ajutorul laserelor.
Guvernul este convocat astăzi la o şedinţă specială ca să desfiinţeze controversata ordonanţă ce schimbă codul penal. Ședința ar putea avea loc în jurul orei 14:00, deși încă nu a fost făcut un anunț oficial.
Premierul a făcut anunţul aseară, în a cincea zi la rând de proteste. A fost, de altfel, seara cu cei mai mulţi demonstranţi pe străzi: 330 de mii de oameni în toată ţara plus câteva mii de conaţionali în Europa. Cu toţii au sesizat însă şi faptul că puterea nu renunţă la modificări: vrea să facă o lege şi să o trimită Parlamentului la vot.
Tocmai de aceea, demonstranţii însă nu au încredere în promisiuni, iar protestatarii menţin chemarea la miting, pentru că discursul premierului nu a fost limpede.
Care este diferenţa dintre cei doi termeni între care premierul a pus virgulă când a vorbit despre ordonanţa contestată: abrogare şi prorograre?
Abrogarea înseamnă abolire, anulare, așadar prin abrogare, Guvernul renunță cu totul la art. I din această ordonanță ce modifică și Codul penal, și Codul de procedură penală. Este articolul ce conține toate prevederile legate de abuzul în serviciu și neglijența în serviciu.
Prorogarea înseamnă doar o amânare de intrare în vigoare – adică nu mai intră în vigoare la 10 februarie, ar putea pune guvernanții un alt termen la care să intre în vigoare.
Oricum, în ambele cazuri, premierul a dat de înțeles care sunt scenariile. În ambele cazuri, acest proiect de lege va ajunge la Parlament sub forma care este acum atât de contestată și va continua să fie dezbătut de parlamentari. PSD și ALDE au majoritate și-și pot impune în Parlament voința.
Sunt căi de atac, la Curtea Constituțională, dar dacă judecătorii spun că articolele nu au nicio problemă de constituționalitate, atunci nu se mai poate face nimic. Legea intră în vigoare, chiar dacă președintele mai are în plus posibilitatea de a retrimite legea în Parlament la reexaminare. Nu o poate face decât o singură dată, iar parlamentarii nu sunt obligați să ia în seamă observațiile președintelui. A doua oară, șeful statului va fi obligat să promulge legea.
Așadar, abrogarea ar fi cea mai rapidă cale de a renunța la acest articol, dar oricum vom avea apoi lungi dezbateri în Parlament, iar dacă articole care modifică Codurile vor trece de Parlament, nu prea se mai poate face nimic.