Este povestea lui Alin Grasu, care a prins gustul afacerilor imobiliare la începutul anilor 2000 și chiar dacă a fost amenințat de criză, a reușit să depășească și acest hop și să continue pe un trend ascendent.
Antreprenorul Alin Grasu intrat în lumea afacerilor încă de la vârsta de 23 de ani, când, a achiziționat în leasing patru TIR-uri pentru a face transporturi. La vremea aceea, în 1999, nu se gândea la imobiliare, însă destinul i-a rezervat ceva mai bun „A fost un an de excepție și am reușit să-mi cumpăr un apartament pe care l-am refăcut complet. Un amic mi-a oferit cu 10.000 de dolari mai mult pe el așa că nu am reușit să rezist tentației de a face un așa profit, ținând cont că dolarul avea o altă valoare la acea vreme. Am luat apoi două apartamente și am repetat povestea, de această dată făcând un profit de 15.000 de dolari”, ne-a destăinuit Alin cum a prins gustul pentru afaceri în domeniul imobiliar.
A ajuns rapid pe profit
A dorit să continue cu proiecte mai ambițioase, astfel că, în 2006, a contractat un credit de 1 milion de euro și a cumpărat 50% dintr-un bloc în Herăstrău, iar apartamentele pe care nu le-a vândut, le-a închiriat în regim hotelier. Ținând cont că piața imobiliară a explodat în 2007, iar prețurile locuințelor s-au dublat, profitul lui Alin a urcat la 2 milioane de euro. Motivat de trendul ascendent al imobiliarelor, omul de afaceri brașoveni a decis să investească în terenuri pentru a construi noi cartiere, cumpărând însă și 300 de hectare de teren agricol în Moldova.
Cum a reușit să treacă peste criză
Avântul i-a fost tăiat însă de criză. „În iunie 2007, am luat utilaje și am început construcția unui cartier compus din 51 vile, un bloc cu piscină, zona comercială și parc de joacă în Sânpetru. Aveam 14.000 de metri pătrați construiți la gri cu peste 5 milioane de euro investiți, când a venit criza în 2008! Aveam un milion de euro luați ca avansuri de la oameni și nu reușeam să mai termin proiectul, băncile refuzând să-mi mai finanțeze proiectul și nu reușim să introduc nici utilitățile, ce însemnau costuri în jur de 700.000 -800.000 de euro). Așa că am vândut casa proprietate personală situată într-o zonă bună a Bucureștiului cu un preț ce mi-a permis să continui și să pot preda spațiile locative promise. Timp de șase luni nu am reușit să vând nici o casă, lucru ce m-a făcut să-mi schimb proiectul în apartamente mai mici, așa cum o cerea piața”, își amintește Alin. Pentru a-și salva afacere, tânărul investitor a luat decizia de a se asocia cu doi parteneri și prin infuzie de capital privat a scăpat de constrângerile băncilor.
Din acel moment a decis să nu se mai bazeze pe bănci, astfel că a luat maximum 20% finanțare de la acestea, restul banilor investiți în proiecte fiind din surse proprii sau din avansuri de la clienți. A reușit astfel să dezvolte două mari ansambluri rezidențiale, Sânpetru Residence și Mihai Viteazu Residence din Brașov, reușind să vândă peste 600 de apartamente.
Planuri pentru un nou „oraș” în Sânpetru
Omul de afaceri brașovean a decis însă să se întoarcă la visul său mai vechi, acela de a amenaja un cartier de vile în Brașov, iar anul acesta va demara în Sânpetru construcția a 40 de vile, care vor fi scoase la vânzare cu un preț de până în 70.000 de euro bucata. „Vom dezvolta și o zonă comercială cu tot ce este nevoie într-un asemenea cartier (alimentară, aprozar, brutărie, coafor, sală de sport sau cabinet de stomatologie). Am făcut acest lucru doar pentru a da plus valoare cartierului. De asemenea, anul acesta vom investi în al doilea loc de joacă pentru clienții noștri. Precizez că locatarii nu au nici un cost de întreținere, iar curățenia și spatiile verzi sunt întreținute de angajații noștri, ceea este un lucru unic în țara)noastră. An de an plantăm pomi și încercăm să facem cartierul mai frumos! De altfel, și iluminatul stradal a fost amenajat de noi și donat Primăriei, iar anul acesta vom finaliza încă 200 de apartamente”, a precizat antreprenorul brașovean.
Un centru sportiv și un hotel
Acesta ne-a spus că noul proiect din Sânpetru ar urma să fie finalizat în 2020, iar pe lângă cele 40 de vile, pe lista de investiții pentru anii următori este inclusă și amenajarea unui centru sportiv cu cea mai mare sală acoperită din țară, care ar urma să fie autorizată și de Federația Română de Fotbal, o sală care să aibă și terenuri de handbal, tenis de câmp, dar și piscină. „Vom face și un hotel cu centru de recuperare pentru a putea acoperi orice pretenție! Acest proiect e in lucru si cred ca va fi finalizat in 2020!”, ne-a destăinuit omul de afaceri brașovean.
Un comentariu
Felicitari…..