
Elevii Colegiului Național Dr. Ioan Meșotă învață de astăzi și în noul corp de clădire, unde sunt amenajate 12 săli de clasă. „Noul Meșotă” are patru etaje și o suprafață utilă de 2.620,92 mp.
Arhitectul care a proiectat noua clădire, Dorin Ștefan, care a fost și elev al Colegiului, și își aduce aminte că una dintre lipsuri era o sală de evenimente. Astfel, amenajarea unei săli de festivități, a fost o prioritate. Aceasta a fost amenajată într-un stil futurist, fiind de fapt un amfiteatru open-space care pornește direct din foaierul de la intrare spre demisol. „Îmi aduc aminte că în competiția dintre Meșotă și Șaguna, unul dintre lipsurile noastre era că nu aveam o sală de festivități, iar întâlnirile de peste ani și alte festivități le făceam în sala de sport, care nu era tocmai spațiul potrivit. Astfel, primul meu gând a fost să realizez un hol polivalent, unde să fie organizate evenimente”, a explicat arhitectul. Peretele din spatele „scenei”, are o curbură asemănătoare celor existente în parcurile special amenajate pentru distracția pe role sau skateboard.
Un spațiu plăcut, nu o „închisoare”
Acesta ne-a destăinuit, că în proiectarea noii clădiri a ținut cont în primul rând de spațiul disponibil pentru construcție, dar și de cerințele beneficiarului. „Am vrut să fie un spațiu luminos, cu multă culoare. Să fie un loc unde elevii să vină cu plăcere, să nu fie considerat o închisoare, undeva cineva îi obligă să stea și să învețe. Casa scării a fost gândită ca un spațiu unde să stea în recreație, ca de altfel și amfiteatrul”, a spus Dorin Ștefan.
De asemenea, noua clădire a fost proiectată astfel încât să corespundă normelor ISU, cu instalație de alrmare la incendiu, hidranți la fiecare etaj, dar și uși speciale anti-incendiu unde se face legătura cu vechea clădire. „În acest moment, legătura între cele 2 clădiri nu e fluentă, deoardce există aceste uși antifoc, care erau necesare fiindcă sunt două clădiri cu grade diferite de adaptare la foc. Sperăm însă ca pe viitorși clădirea veche să o aducem la normele actuale. Atunci am putea renunța la ușile acestea”, a conchis arhitectul.
Și vechiul corp de clădire va fi modernizat
Lucrările de amenajare a noii clădiri au demarat în 24 martie 2015 și au fost finanțate integral de la bugetul local al Brașovului, investiția totală fiind de 7.328.723,37 lei cu TVA inclus. „Este un proiect foarte important pentru învăţământul braşovean, pentru că vorbim de unul dintre liceele cu tradiţie ale Braşovului, iar această investiţie asigură condiţii optime pentru un învăţământ de performanţă. Poate la început foarte puţini credeau în realizarea acestui proiect, dar am ajuns ca astăzi, când se aniversează și ziua acestui colegiu, să le punem la dispoziția elevilor de aici condiții moderne de educație. Nu în ultimul rând, vreau să îi asigur pe elevii care învață în corpul vechi că voi face toate demersurile necesare pentru ca în cel mai scurt timp posibil să demarăm lucrările necesare pentru ca și aceștia să beneficieze de aceleași condiții. Acesta este unul dintre proiectele din strategia municipalităţii, prin care ne propunem să asigurăm tuturor elevilor braşoveni accesul la un învăţământ modern”, a explicat primarul George Scripcaru.