Chiar dacă de ani buni vechile halde din zona Timiș-Triaj nu au mai fost folosite pentru a se depozita deșeuri, acestea nu au fost închise „ca la carte”. Cu ani în urmă, munții au fost exploatați atât de firme specializate, cât și de către „reciclatorii” de ocazie, fiindcă în această zonă s-au aruncat pe vremuri deșeurile industriale, astfel că munții au fost o mină de fier vechi.
Primăria Brașov vrea să definitiveze în acest an lucrările de închidere a acestor halde, iar în luna decembrie a fost semnat un contract în valoare de 95.000 de lei, fără TVA, cu societatea Intergroup Engineering București în vederea închiderii conforme a vechile rampe. După cum a precizat viceprimarul Barabas Laszlo, studiul ar urma să fie definitivat la începutul lunii viitoare. „După primirea documentației, vom demara în cel mai scurt timp procedurile de achiziție publică a lucrărilor de închidere, astfel încât să ne încadrămîn termenele prevăzute de lege pentru rezolvarea acestei probleme”, a spus viceprimarul Barabas Lazslo.
Studiul va conține soluția recomandată pentru închiderea haldelor, expertiza tehnică, proiectul, dar și caietele de sarcini și listele de cantități, astfel că va putea fi lansată direct licitația pentru desemnarea unui constructor care să efectueze aceste lucrări de închidere. Cu ani în urmă, una dintre soluțiile optime prezentate pentru închiderea rampelor era aceea de transformare a acestora într-o mică pădure, respectiv cultivarea pe aceste zone de salcie energetică, iar la marginea acestor culturi să fie plantaţi salcâmi, care ar deveni un soi de gard viu natural.