Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat zilele trecute Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, care include suprafeţele de pădure care îndeplinesc criteriile şi indicatorii de identificare a acestor categorii de păduri. La nivel naţional, în Catalog apar 12.893,7 ha, din care 2.569,03 ha de păduri virgine şi 10.324,67 ha de păduri cvasivirgine, acestea fiind avizate de către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului, pădurile incluse în catalog sunt supuse unei protecţii stricte, ceea ce înseamnă că nu sunt permise nici un fel de lucrări sau activităţi umane care le pot afecta. Singurele activităţi permise sunt cele de cercetare, educaţie şi de vizitare, dar şi acestea sunt permise doar cu condiţia să nu afecteze naturalitatea pădurilor respective. În total, în județul Brașov sunt 1.326 de hectare de pădure virgină și cvasivirgină. În ceea ce privește pădurile virgine, au fost identificate 24,8 hectare, care se află pe Măgura Codlei. Pentru a îndeplini acest statut de pădurea virgină pădurea trebuie să se fi format şi dezvoltat exclusiv sub acţiunea factorilor naturali şi în care procesele ecosistemice în dinamica lor se produc fără nicio influenţă antropică directă sau indirectă.
În ce zone sunt pădurile cvasivirgine din județ
Pădurea cvasivirgină este definită de specialişti ca fiind cea „virgină din trecut, care, între timp, a suferit modificări antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, staţiunii şi proceselor ecosistemice”. În catalogul amintit, judeţul Braşov figurează cu 1.302 hectare de astfel de pădure cvasivirgină. Din această suprafaţă, 370 de hectare sunt în Munţii Ciucaş, alte 57 de hectare de pădure cvasivirgină sunt pe Valea Doftanei, la graniţa cu judeţul Prahova, şi alte 43 de hectare, proprietate publică, sunt în zona Zărneşti.
Păduri virgine sunt și în unții Făgăraș, 562 de hectare administrate de Ocolul Silvic Pădurile Făgăraşului unele aflate în proprietate privată, altele aparţinând primăriilor, iar alte 269 de hectare sunt în Pădurile Şincii, aflate în proprietatea comunei Şinca şi administrate de Ocolul Silvic „Pădurile Șincii”.