După ce aproape 30 de ani Cetatea Făgărașului nu mai beneficiase de reabilitări importante, din 2011, edilii făgărășeni cu sprijinul Consiliului Județean Brașov au demarat o serie de lucrări de restaurare a acestui monument în vederea punerii sale în valoare. Proiectul de reabilitare a întregii cetăţi fusese estimat la suma de 30 de milioane de euro, iar la ultima rectificare de buget, consilierii județeni au aprobat plata sumei de 221.700 de lei pentru plata unor lucrări efectuate de SC Ramb Sistem SRL la Cetatea Făgărașului. Decizia efectuării acestei plăți a fost luată după ce constructorul, aflat acum în insolvență, a obținut o sentință favorabilă din partea Tribunalului Brașov în data de 20 octombrie 2016, după ce la primul termen, respectiv 11 octombrie, judecătorii au amânat pronunțarea. Pentru efectuarea acestei plăți, suma urmează a fi asigurată din depășirile de venituri și economiile realizate la alte capitole bugetare.
Prin acest proiect derulat în parteneriat cu CJ Brașov, la Cetatea Făgăraș a fost reabilitat Corpul de Gardă Sud, Bastionul Sud și Turnul de intrare. Tot prin acest proiect au fost înlăturate sursele de degradare ale zidurilor Cetății și au fost efectuate lucrări de prevenire a incendiilor. În urma încheierii parteneriatului din 2011 dintre cele două autorități, s-a stabilit că din valoarea totală a proiectului, respectiv 19.257.997 de lei, suma de 11.557.997 lei urma a fi asigurată de Primăria Făgăraș, iar diferența de 7.700.000 de lei reprezenta cofinanțarea asigurată de Județul Brașov. Un an mai târziu, în urma unei adrese transmise de Primăria Făgăraș, în are se menționa că municipiul Făgăraș „nu poate disponibiliza suma de 11.076.317 de lei din surse proprii” și a solicitat Consiliului Județean acordarea acestei sume în vederea continuării finanțării lucrărilor de execuție, aleșii județeni au votat o hotărâre prin care au decis ca din bugetul județului să fie plătite cele 11,076 milioane de lei.
Primăria Făgăraș vrea acum să continue investiția cu fondurile nerambursabile puse la bătaie de către Uniunea Europeană pe Programul Operațional regional 2014 – 2020, pe care proiectele de restaurare a monumentelor istorice pot fi declarate eligibile.