Începând din 2011, Asociația Bran – Moeciu – Fundata a făcut demersuri pentru dezvoltarea integrată a zonei, iar soluția optimă în acest sens este instrumentul financiar de Investiție Teritorială Integrată (ITI), pe modelul Deltei Dunării. Solicitările făcute la Ministerul Dezvoltării pentru includerea regiunii într-un asemenea instrument au rămas fără finalitate, documentele plimbându-se prin minister, iar la final Asociația primind un răspuns sec, respectiv că este într-adevăr o regiune importantă în ceea ce privește turismul, dar prioritate de dezvoltare pe acest segment pentru minister este zona Valea Jiului – Roșia Montană, ca urmare a problemelor socio-economice.
Guvernul investește în zonele sărace, UE dă bani pentru zonele competitive
Consilierul județean Roxana Mînzatu a explicat însă faptul că acest instrument de finanțare pe care vrea să-l implementeze zona Bran – Moieciu – Fundata se adresează tocmai zonelor competitive, cum este această zonă. „Dacă reușim să obținem ITI, vom putea să rezervăm finanțare pentru această zonă etalon a României. Proiectele acesteia nu mai intră în competiție cu proiectele din întreaga regiune Centru, ci intră în competiție doar cu proiectele din acest areal geografic. Apelurile pentru această zonă vor fi separate de restul apelurilor, cu bugete separate chiar dacă vor viza același tip de proiecte. De exemplu, pe drumuri județene, am avea un apel separat exclusiv pentru drumurile județene din zonă și un alt apel pentru drumurile județene din restul Regiunii Centru. ITI se adresează zonelor competitive, nu celor sărace, zone competitive unde dacă investești un euro, câștigi 10. Bran – Moieciu – Fundata este o zonă viabilă, unde orice investiție are valoare înzecită”, a subliniat consilierul județean.
Directorul Asociației Bran – Moeciu – Fundata, Laurențiu Drăgan, a precizat că planul integrat de dezvoltare a zonei, care va include toate problemele de infrastructură, va fi prezentat la Bruxelles. „Împreună cu primarii acestor localități, vrem să mergem la Bruxelles pentru a discuta posibilitatea creării unui ITI, dar trebui să existe consens politic atât la nivel local, cât și național”, a explicat Drăgan.
Primarul comunei Moieciu, Mircea Manea, a subliniat faptul că 80% din cetățeni practică turismul care este pentru mulți singura sursă de venit. „Principala problemă este că nu avem canalizare și apă. Poate astfel vom reuși să realizăm un proiect de anvergură pentru a realiza infrastructura necesară în cele 3 comune. De asemenea, și starea deplorabilă a DN 73 e este o altă problemă pentru această zonă. Se vehiculează că va fi reabilitat anul viitor, dar de 10 ani se tot vorbește de acest lucru”, a explicat Manea. Unul dintre impedimente în calea dezvoltării infrastructurii este bugetul acestor comune, care este destul de mic. Primarul din Moieciu a susținut că unele afaceri au murit din față și din cauza faptului că 60% din suprafața teritorială a comunei este acoperită de Parcurile Naționale Bucegi și Piatra Craiului, astfel că sunt o serie de restricții. „În 2006, am efectuat un studiu de vânt pentru a amenaja 5 centrale eoliene în zona Masivului Pietrele. Ne-au motivat că sunt vulturi și palele morilor de vânt le vor împiedica zborul. Comuna ar fi câștigat anual 1 milion de euro din aceste centrale eoliene, bani care ne-ar fi ajutat la dezvoltare”, a spus nemulțumit primarul.
Branul are nevoie de ocolitoare și parcări
Totodată, primarul comunei Bran, Rareș Rădăcină, a subliniat faptul că pe patrtea de infrastructură este imperios necesară amenajarea în zona comunei a unei șosele ocolitoare, dar și suplimentarea numărului de parcări, cele aproximativ 300 existente fiind insuficiente.
Marian Pâtea, primarul din Fundata, care este și președintele Asociației Bran – Moeciu – Fundata a punctat faptul că planul integrat de dezvoltare trebuie să asigure întru totul necesitățile locuitorilor, dar și ale investitorilor, iar în vederea definitivării acestuia, Asociația beneficiază de consultanță din partea Facultății de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Universității Tehnice din Viena. „Zilele viitoare, ne vom duce la Bruxelles, la Comisia Europeană împreună cu profesorii din Viena ca să identificăm sursele de finanțare care se pot aplica în această zonă”, a spus Pâtea.
Conform statisticilor Eurostat această regiune reprezintă 90% din agroturismul din zona 7 Centru, 25% din turismul general al Regiuni Centru, 17% din turismul rural al României și 5% din turismul românesc.
Un comentariu
De ce nu se dau amenzi pensiunilor din zona Bran Moeciu care deverseaza haznalele in apele de munte care ajung in Barsa? Mergeti sa vedeti cum arata Barsa joia, vinerea, plina de rahat si hartie igienica.