Epopeea Ocolitoarei Braşovului a început acum 15 ani şi nici până astăzi șoseaua nu este gata. Prima bugată de centură a fost construită de Primăria Brașov, între Dârste și intersecția cu strada Zizinului, care a vrut să ia taurul de coarne și să încerapă demersurile de rezolvarea a problemei traficului greu care trecea prin mijlocul orașului. Tot Primăria a continuat în 2009 și cu amenajarea celui de-al doilea tronson între DN 11 și DN 13, iar apoi întreg proiectul a fost preluat de Compania de Drumuri care a și obținut fonduri europene pentru a face șoseaua de ocolire a municipiului cu patru benzi, de la un capăt la celălalt.
Șoseaua are în total mai puțin de 20 de km, respectiv 18,55 km, iar Compania de Drumuri a început amenajările efective în primăvara lui 2012. Lucrările au înghițit practic 425 de milioane de lei fonduri europene și au avut parte de amânări peste amânări, dar și de alţi bani cheltuiţi pe paza lucrărilor după ce firmele care au câştigat licitaţiile au părăsit şantierele.
Lucrările la Tronsonul I au început încă din 2012, dar constructorii care nu s-au ţinut de cuvânt au amânat mult finalizarea investiţiei. Ele au fost abandonate în 2013 după ce austriecii dela Alpine Bau au intrat în insolvenţă. După o nouă licitaţie şi mai multe expertize, lucrările au fost preluate de un un consorţiu italian, Chirulli Andrea Impresa Individuale – Aleandri SPA – Shelter Construct – Pasquale ALO. Între timp s-au mai cheltuit câte 10.000 de lei pe lună penyru paza şantierului. Lucrările trebuiau terminate din iunie, dar nu s-a reuşit respectarea termenului. CNADNR a anunţat că se va circula pe acest tronson din 30 septembrie, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat. Acum noul termen este decembrie, dar având în vedere că la Braşov este zăpadă nu se ştie dacă lucrările vor fi finalizate. Mai mult, directorul Companiei de Drumuri, Catalin Homor, a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru HotNews.ro că tronsonul va fi deschis saptamana aceasta, după ce se face auditul de siguranță rutieră și recepția lucrărilor.
Tronsonul are o lungime de 7,2 km şi porneşte din zona Dârste (din ocolitoarea actuală, pe care a fost construit un pod peste pârâul Timişul Sec), ocoleşte rampa de gunoi, intersectează drumul spre Tărlungeni, ocoleşte CET, traversează zona Timiş-Triaj, iar apoi va ajunge la DN 11 (spre Sfântu Gheorghe) în giratoriul din zona Stabilus. Pe lângă realizarea căii de rulare la două benzi pe sens, proiectul a prevăzut şi un pasaj peste DN 11 şi calea ferată care duce spre Târgu Secuiesc.
Dublarea tronsonul II, blocat de exproprieri
Tot potrivit CNADNR, lucrările la tronsonul II au fost întârziate deoarece a fost nevoie de exproprieri suplimentare. Investiţia trebuia finalizată tot în iunie 2016, dar noul termen este decembrie 2016. Lucrările sunt realizate de compania Viarom Construct SA – Maxidesign SRL – Beta Cops SRl. Dublarea tronsonului II care leagă DN 11, ieşirea din Braşov spre Hărman, de DN 13, ieşirea din Braşov spre Târgu-Mureş este absolut necesară pentru ca pe Ocolitoare să se poată circula ca pe un drum expres cu două benzi pe sens. Totodată, în urma semnării acestui contract se va mai rezolva o problemă spinoasă pentru şoferii care tranzitează ocolitoarea, respectiv construcţia unui pasaj rutier peste centură la intersecţia cu drumul judeţean spre Sânpetru, unde s-au întâmplat foarte multe accidente, dar și unde se formau ambuteiaje la orele de vârf. Pe acest tronson, în cel mai fericit caz dacă se vor respecta noile termene, în conformitate cu ultimele termene avansate de CNADNR, se va circula din 25 aprilie 2017.
2 comentarii
Vesnica poveste. Pe langa faptul ca politicul brasovean nu se implica deloc in acest proiect se pare va nici de la Bucuresti Brasovul nu este vazut bine.
Jos hotia din CNADR!
E plină țara de astfel de recorduri. Și când ne uităm la japonezii care au reparat o șosea dărâmată în 48 de ore (vezi știrile ProTv), ne luăm cu mâinile de cap…