Deși verdictul în procesul intentat de către Primăria Brașov pentru revendicarea Cetățuiei de pe Dealul Straja s-a dat încă din 3 octombrie, instanța constatând că imobilul constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind un monument de interes public naţional, astfel că Aro Palace își pierde orice drept asupra cetății, hotărârea magistraților nu a fost comunicată nici până în ziua de astăzi părților.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că în conformitate cu pronunțarea dată luna trecută, hotărârea nu este una definitivă și are drept de apel de 30 de zile din momentul în care hotărârea este comunicată. „Încă nu ni s-a comunicat hotărârea. Abia după ce se face comunicarea în scris poate fi atacată”, a explicat Toarcea.
Procesul a fost deschis în 6 mai 2015, iar primul termen de judecată a fost abia în data de 4 martie 2016. De atunci au mai fost câteva termene, însă judecarea cauzei a tot fost amânată până acum, iar acum se pare că se trage de timp și comunicarea sentinței.
Care sunt următorii pași pentru preluarea Cetății
Municipalitatea a solicitat instanței să constate că Aro Palace nu este proprietarul de drept al Cetatuiei si ca aceasta ar trebui sa fie in proprietatea Municipiului sau a statului roman (carui i-a cerut sa vina ca intervenient), fiind vorba de un monument istoric de interes national. În acest proces, instanța a acceptat cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenientul Statul Român, reprezentat legal de Ministerul Finanţelor Publice, care a fost reprezentat la proces de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, printr-unul dintre consilierii săi juridici
Pârâții au fost obligați însă să achite, în solidar, reclamantului Municipiul Braşov suma de 29.973 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocaţial. Pentru a prelua Cetatea, după ce se va emite o sentință definitivă în acest caz, Primăria va trebui să negocieze cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, ținând cont că este puțin probabil ca obiectivul să fie preluat de către Ministerul Culturii, care a renunțat la dreptul de preemțiune atunci când s-a pus problema achiziției imobilului.