Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a lăudat, în timpul unui eveniment organizat de Ambasada Olandei, o fermă din Brașov în care s-au asociat mai mulți producători de sfeclă, spunând despre aceștia că au reușit să achiziționeze „o combină de ultimul tip, în valoare de o jumătate de milion de euro, care, la o singură trecere, realizează toate activităţile necesare pentru respectiva cultură”.
„Deci iată că marii producători români au înţeles importanţa tehnologiei şi reuşesc să se alinieze la cerinţele şi standardele europene”, a continuat ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, şi micii fermieri ar trebui să treacă la o tehnologie îmbunătăţită, în condiţiile în care, în prezent, chiar dacă au produse de foarte bună calitate, ei nu reuşesc de fiecare dată să respecte standardele de igienă de la nivelul producătorilor mari. „Mai este o categorie mică, a fermierilor de semi şi subzistenţă, care au însă un alt rol, acela de a menţine mediul rural viu, au rolul foarte important de a reuşi să facă o agricultură cu mijloace reduse tehnologic. Mi s-a pus întrebarea: oare este bine să supramodernizăm satele, să facem oraşe din sate? Nu este bine oare să păstrăm tradiţionalismul satului românesc? Este o întrebare foarte grea. Pe de o parte, nu poţi să nu gândeşti un sistem de apă curentă, canalizare şi toalete moderne – să nu uităm faptul că, recent, presa a menţionat faptul că România este pe ultimul loc la această caracteristică. Dar cred eu că este foarte important să-i încurajăm pe aceşti mici producători să devină din ce în ce mai performanţi. Au produse foarte bune, dar nu întotdeauna, neavând dotarea tehnologică necesară, reuşesc să respecte standardele de igienă de la nivelul producătorilor mari. Una este când produci într-o fabrică de inox, cu totul controlat, şi alta este în mediul rural, unde mai este şi o muscă. Trebuie să ne gândim şi la sănătatea consumatorilor, dar, cu investiţii minime şi prin asociere şi cooperativă, cred că se poate ajunge ca şi micii producători, cu produse de foarte bună calitate, să ajungă pe piaţă şi pe masa consumatorilor de la oraş„, a adăugat Irimescu.