Strategia de Dezvoltare Teritorială a României, care se află în dezbatere la Senat, și prevede printre altele și ca Brașovul să fie retrogradat la categoria pol de creștere secundar, fiind astfel lăsat astfel în afara categoriei polilor de creștere de importanță europeană, mai are o omisiune: terminalul intermodal de la Feldioara. În propunerea de act normativ se consideră că actualul terminal de marfă care există în zona Triaj este suficient și nu mai este necesară construcția unuia nou.
Deputatul brașovean Gabriel Andronache a precizat că a depus un amendament la acest proiect de Strategie, astfel încât Feldioara să fie introdusă pe lista nodurilor intermodale feroviare. „În contextul în care această strategie este în dezbatere, am depus un amendament pentru reintroducerea în strategia națională a intermodalului Feldioara-Brașov, ca investiție necesară pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare, cu relevanță europeană. Brașovul este nod feroviar pe culoarul 10 și realizarea acestui intermodal ar contribui la dezvoltarea infrastructurii și a zonei Feldioara”, a explicat Gabriel Andronache.
O finanțare pentru acest proiect a fost deja ratată
Proiectul, care a fost evaluat la suma de 20 de milioane de euro, ar fi trebuit depus pentru finanţare de către Compania Naţională de Căi Ferate din România pe exercițiul financiar trecut, în proiect mai fiind asociaţi judeţul Braşov, prin Consiliul Judeţean, Primăria Braşov şi Primăria comunei Feldioara. Practic, intermodalul va fi la 8 kilometri de aeroportul de la Ghimbav. Aceste două investiţii – aeroportul şi nodul intermodal – ar face ca Braşovul să fie principalul centru logistic al României, iar terminalul intermodal va face posibilă o mai uşoară mobilitate a transportului de mărfuri. Proiectul terminalului nu este unul nou, fiind pe masa de lucru a autorităţilor încă din 2010. Din păcate, însă, nici fostul guvern, nici actualul, nu au dat semne până acum că şi-ar dori ca acest proiect să fie realizat.
3 comentarii
Dar un amendament care sa adreseze retrogradarea Brasovului la categoria pol de crestere secundar a adus cineva acestui „proiect” ? Sau chiar nu vede nimeni un impediment din acest lucru? Poate mi se pare doar mie dar eu inteleg din acest proiect de lege 2 lucruri:
1) Cei care reprezinta Brasovul in Parlament nu au nici un cuvant de spus sau nu pot spune nimic pe aceasta tema -> 2 situatii la fel de grave.
2) Cineva are drept scop privarea Brasovului de niste fonduri si de niste proiecte de investitii.
Cel mai grav lucru, de departe, este lipsa atentiei si reactiei presei vis-a-vis de acest proiect. Mi se pare ca este amintit acest subiect mai degraba ca o nota de subsol decat ca un articol / reportaj care ar avea, in teorie, niste efecte destul de majore asupra economiei nu doar a Brasovului ci si a zonei metropolitane.
Pentru o mai buna informare lebgat de „notele de subsol”. Retrogradarea Brasovului a fost prezentata inca din luna august:
http://www.bizbrasov.ro/2016/08/19/brasovul-pierde-statutul-de-pol-principal-de-dezvoltare-conform-noii-reorganizari-guvernului-este-comparat-cu-drobeta-turnu-severin-si-braila/
Au existat si reactii:
http://www.bizbrasov.ro/2016/08/25/statistica-contrazice-guvernul-brasovul-indeplineste-criteriile-pentru-fi-pol-regional-principal-cu-potential-transnational-vezi-aici-care-sunt-argumentele/
Si politicienii au avut unele reactii cu privire la acest lucru si s-au facut deja interpelari.
Stiu de ambele articole, aici le-am citit prima data si cam doar aici le-am mai vazut dezbatute / (re)amintite. Comentariile mele nu erau legate acest site ci din contra, sunt directionate catre reactia colegilor Dvs. de breasla ( publicatii locale si nu numai ) vis-a-vis de aceste aspecte care a lasat de dorit.
De asemenea, sunt curios ce s-a intamplat cu reactia domnului Popescu, daca a fost citita sau ascultata de cineva din blocul central.
Probabil ca altii nu considera important un astfel de subiect, ma intreb de ce.