Destul de puțini cunosc faptul că pentru zona Warthe, Planul Urbanistic General al Brașovului prevede construcția unor imobile chiar și cu 14 etaje. În această zonă, sunt două parcele libere de teren pe care într-un viitor apropiat sau mai îndepărtat ar putea să apară noi ansambluri rezidențiale, iar drumul de Poiană este practic singura cale de acces către noile cartiere.
Ținând cont că dezvoltarea unor ansambluri rezidențiale ar însemna implicit și creșterea numărului de autoturisme care vor tranzita această șosea, în cadrul ședinței de dezbatere publică a Planului de Mobilitate Urbană al Brașovului, care a avut loc săptămâna trecută, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la această problemă. Unul dintre brașovenii prezenți la dezbatere a ținut să sublinieze faptul că prin continuarea dezvoltării de ansambluri imobiliare în această zonă, s-ar omorî pur și simplu turismul din stațiune, ținând cont că nu există infrastructura rutieră propice care să preia traficul dinspre zonele vizate pentru noi construcții rezidențiale, ceea ce va duce la ambuteiaje pe drumul de Poiană. Un astfel de „model” avem deja în zona Tractorul, unde dezvoltarea infrastructurii rutiere nu a ținut pasul cu dezvoltarea imobiliară, astfel că traficul din și dinspre acest cartier este unul de coșmar în anumite intervale orare.
Este loc pentru 600 de apartamente noi în zona Warthe, dar nu este loc și pentru drum
În conformitate cu datele prezentate în cadrul dezbaterii publice, PUG-ul Brașovului prevede pentru această zonă un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 60% și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,2%. În zonă există o suprafață construibilă de apoximativ 23.000 de mp, respectiv platoul din spatele Bellevue Residence, care în prezent este teren viran și unde s-ar putea amenaja în jur de 400 de apartamente, dar și terenul de la fostul Institut Pasteur (peste 13.000 de mp), unde ar fi loc de alte 200 de apartamente, dacă s-ar merge pe cotele maxime prevăzute în PUG pentru această zonă. Marea problemă, după cum s-a subliniat în cadrul acestei întâlniri, ar fi că ieșirea din noile cartiere s-ar face pe strada Stejerișului, care este o stradă îngustă și cu o lungime de nici 500 de metri, dar și pe drumul care face legătura cu ansamblul Bellevue Residence, care este ceva mai lat, descărcarea urmând să se facă pe Drumul Poienii. Pentru fluidizarea traficului este prevăzut un sens giratoriu la inersecția cu strada spre Bellevue Residence. „Avem nevoie mai întâi de infrastructură rutieră, altfel vom cangrena tot turismul”, a spus unul dintre cei prezenți la dezbatere.
Pe drumul de Poiană au mai fost deja contruite alte ansambluri rezidențiale însă nu toate sunt deocamdată locuite.
Care ar fi soluțiile
Una dintre soluțiile vehiculate pentru rezolvarea situației a fost amendarea acestui PUG de către municipalitatea în vederea impunerii unui regim de înălțime de maximum P + 2, astfel ca să nu se aglomereze zona sau construcția unei infrastructuri rutiere propice care să preia traficul dinspre zonele rezidențiale, astfel încât să nu fie afectat drumul turistic spre Poiana Brașov. Cei care au ridicat această problemă speră ca Planul de Mobilitate Urbană să prevadă soluțiile necesare, astfel ca să nu se creeze o barieră între Poiană și stațiune, din cauza timpului care se pierde în trafic, iar turiștii să ocolească Brașovul și să aleagă direct ruta prin Râșnov, care cel puțin deocamdată este mult mai liberă.