Drumul județean care face legătura între DN 73 și satul Șirnea, DJ 730, a fost reabilitat pe tronsonul dintre centrul satului și șoseaua națională, fiind refăcută infrastructura șoselei, dar și turnat un strat de asfalt pe o lungime de 3,42 km. Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a precizat că în următoarele săptămâni vor fi montate și parapetele, ținând cont că cele existente sunt distruse, iar drumul are mai multe zone abrupte, unde sunt necesare astfel de elemente de protecție. „În total, vom monta parapete pe 2,5 km și vom executa și marcajele rutiere și montarea de indicatoare, inclusvi de limitare a vitezei pe tronsoanele unde este necesar, acest lucru urmând să fie stabilit împreună cu reprezentanții Poliției Rutiere. Anii viitori vom executa astfel de lucrări și în alte zone care au fost neglijate până acum din acest punct de vedere”, a explicat Adrian Gabor. Costul total al investiției a fost de 905.000 de lei, cu tot cu TVA.
Urmează reabilitarea ultimul tronson până la granița cu Argeșul
Asfaltarea acestui drum a fost ca o minune pentru săteni, ținând cont că de mai mulți ani aceștia au făcut demersuri în vederea reabilitării, dar au primit numai promisiuni. „Nimeni din satul Șirnea nu mai credea că acest drum va fi asfaltat vreodată, dar conducerea Consiliului Județean a reușit să deblocheze toate piedicile care au stat până acum în calea acestei lucrări. Sperăm ca anul viitor să se realizeze și reabilitarea ultimului tronson din acest drum care face legătura cu județul Argeș”, a explicat Radu Frunteș, președintele Asociației Pro Șirnea. Primarul comunei Fundata, de care aparține Șirnea, a spus că în rezent se fac demersurile necesare în vederea exproprierii unor fâșii de teren de pe marginea drumului, astfel încât acesta să poată fi lățit pe tronsonul de până în 2 km spre județul Argeș și să poată intra în categoria drumurilor județene. Vecinii din Argeș au realizat deja lucrările de reabilitare a șoselei pe raza județului lor, drumul ieșind tot în DN 73 în zona localității Podul Dâmboviței.
Amintiri de când Șirnea era o perlă a turismului rural
Totodată, autoritățile locale vor să se preocupe acum de revitalizarea tursimului din această zonă pitorească, aflată la o altitudine de 1.200, Șirnea fiind de altfel primul sat turistic al României, care avea încă din anul 1970 o pârtie dotată cu teleschi, nocturnă și era o destinație pentru turiștii străini. „Trebuie să organizăm o campanie de promovare turistică a acestui sat și să-l readucem la nivelul anilor ’80-’90, când era o zonă vizitată de numeroși turiști, ținând cont că pe lângă aerul curat de la această altitudine sunt și o serie de atracții turistice, pronind cu Muzeul Satului Nicolae Frunteș și finalizând cu traseele turistice care oferă peisaje deosebite”, a spus primarul comunei Fundata.
Radu Frunteș își amintește că acum aproape trei decenii, turiștii străini care veneau în sejururi în Poiană aveau alocată câte o zi pentru vizitarea zonei turistice Bran-Șirnea. „Iarna veneau cu autocarul până la marginea drumului național și de acolo îi luau localnicii cu săniile. Grupurile de turiști erau apoi poftite la masă de către localnici, unde degustau din preparatele tradiționale făcute de gospodari”, ne-a povestit Radu Frunteș.
Șirnea are acum 200 de locuri de cazare
O serie dintre tradițiile satului, dar și dintre obiectele păstrate din moși-strămoși pot fi descoperite de către cei care ajung la Șirnea în Muzeul Satului, unde turiștii pot afla mai multe și despre adevărasta legendă a Branului și nu doar despre mitul comercial Dracula care a împânzit Branul. În prezent, în zona Șirnea sunt 200 de locuri de cazare.
Mai multe imagini cu muzeul unicat de la Șirnea și cu drumul reabilitat în fotogaleria de mai jos: