Regia Autonomă de Transport (RAT) Brașov se va transforma începând cu data de 1 ianuarie 2017 în societate comercială, iar numele ales pentru acestea este Reţeaua Auto de Transport Braşov. Decizia acestei reorganizări a fost luată ca urmare a faptului că la data de 31 decembrie expiră contractul încheiat între municipalitatea brașoveană și RAT pentru asigurarea serviciului de transport public în municipiu. În conformitate cu decizia luată de către consilierii locali brașoveni, atribuirea serviciilor de transport public de călători pe raza municipiului Braşov, prin gestiune delegată noii societăți, se face fără licitaţie. Aalegerea modalităţii de atribuire a gestiunii acestui serviciu a fost luată ca urmare a rezultatului Studiul de oportunitate realizat de către Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Braşov. „Gestiunea delegată permite organizarea transportului pe principiile de funcționare ale unei companii private, oferind atât un spațiu de decizie mai larg decât în cadrul gestiunii directe cât și posibilitatea stabilirii unor obiective de competitivitate”, se arată în studiul de oportunitate care a stat la baza deciziei privind atribuirea gestiunii transportului în comun.
Totodată, în acest studiu de oportunitate sunt cuprinse și condițiile de bază pe care va trebui să le respecte noul RAT. În primul rând, societatea va trebui să dezvolte în continuare sistemul public de transport local.
Un autobuz face cât 70 de autoturisme, la orele de vârf
Astfel, o primă cerinţă este dezvoltarea actualului stadiu de dezvoltare al sistemului de transport public local din municipiul Brașov. O altă condiţie este ca serviciile să se organizeaze și să se gestionează de către autoritățile administrativ – teritoriale în raport cu infrastructura tehnico – edilitară existentă. În ceea ce privește motivele de ordin economic, financiar, social și de mediu care justifică delegarea gestiunii serviciului de transport public local, autorii studiului de oportunitate susţin că trebuie avut în vedere faptul că transportul public urban este al IV-lea factor ca importanță al incluziunii sociale. Repartizarea activităților economice și gestionarea mobilității rezidențiale în orașe condiționează deplasările care au loc de două ori pe zi. Factori ca locul de muncă, locuința, egalitatea de șanse și transportul au un rol esențial în incluziunea socială. „La orele de vârf, când apar cele mai mari probleme de trafic în zonele urbane, transportul în comun este de 10 ori mai eficient din punct de vedere energetic și cu emisii mai reduse de gaze de efect de seră decât transportul cu autoturismul ( 1 autobuz = 70 autoturisme care ocupă în trafic 1 km de arteră urbană, la o viteză de deplasare de 50 km/oră)”, se mai subliniază în respectivul studiu.
2 comentarii
Sper ca preturile biletelor si al abonamentelor vor ramane tot aceleasi. Sper ca noua „societate” sa nu vina cu noi reguli si sa ne scoata valabilitatea biletelor 50 min. sau abonamentele pe toate liniile. Sper sa nu mai asteptam prin statii ca prostii… Sa speram ca va fi mai bine .
70 e mult. Muie la ratb! Merg cu bicicleta