Data de 1 noiembrie rămâne un termen realist, dar și asumat de către liderii grupurilor politice din Consiliul Local Brașov pentru realuarea furnizării apei calde și a căldurii în sistem centralizat, servicii publice sistate de aproape cinci luni.
Capitalul social al Tetkron a fost majorat cu 18,5 milioane de lei
Astăzi, viceprimarul Mihai Costel, care gestionează problema termoficării, împreună cu consilierii Adrian Oprică, Lucian Pătrașcu și Marius Bunghiuz, au prezentat calendarul acțiunilor care vor fi întreprinse începând de mâine pentru ca Serviciul Public de Termoficare al Brașovului să devină funcțional. Un prim pas a fost organizarea în această după-amiază a unei ședințe a Adunării Generale a Acționarilor Tetkron SRL, societate care s-a ocupat prin contract de delegare de gestiune de termoficarea Brașovului până în primăvara acestui an.
Prima urgență pentru ca Serviciul de Termoficare să devină funcțional era stingerea datoriilor Tetkron. Consilierul local Lucian Pătrașcu a precizat că în vederea achitării datoriilor, membrii AGA au luat decizia majorării capitalului social al Tetkron SRL cu suma de 18,5 milioane de lei, totalul datoriilor acumulate de societate fiind de aproximativ 16 milioane de lei. „Unul dintre furnizorii Tetkron unde se înregistrau datorii este și cel de gaz, Engie, care a transmis o adresă prin care ne spunea că noul serviciu de termoficare nu își va putea începe activitatea atâta timp cât sunt înregistrate datorii vechi. Astfel, s-a mărit capitalul social, ca să se acopere datoriile către furnizori”, a explicat Pătrașcu. „Datoriile sunt acumulate în anul 2015, când societatea avea contract valabil de delegare de gestiune cu Primăria Brașov și ținând cont că acționarii au luat decizia reorganizării societății, este normal să fie achitate aceste datorii”, a completat și consilierul Adrian Oprică.
Angajații Tetkron, detașați la noul Serviciu de Termoficare
De asemenea, viceprimarul Mihai Costel a anunțat că de mâine se va demara procedura de angajare de personal pentru noul serviciu, iar, pe 25 octombrie, va fi concursul public pentru angajarea directorului. „Tot de mâine, vom detașa o parte din personalul tehnic de la Tetkron la noul serviciu, acest personal fiind necesar pentru a efectua revizia instalațiilor și a centralelor termice. Viziunea noastră pentru societatea Tetkron este ca aceasta să presteze în continuare revizii tehnice și mentenanță, ținând cont că noul serviciu va avea numai 71 de angajați. Trebuie să folosim toate instrumentele legale posibile pentru ca serviciul de termoficare să poată funcționa de la 1 noiembrie. Ținând cont că angajarea de personal pentru noul serviciu va dura două luni, soluția optimă pentru ca de la 1 noiembrie să se reia furnizarea de apă caldă și căldură este detașarea de personal de la Tetkron, având în vedere că atât Tetkron, cât și noul serviciu aparțin municipalității”, a explicat viceprimarul.
Astfel, în ședința AGA de astăzi a fost luată și decizia suplimentării organigramei Tetkron cu personalul care va fi necesar pentru detașare, astfel încât să efectueze revizia tehnică a tuturor rețelelor și echipamentelor.
Pentru început, noul serviciu va produce cu centrale proprii
Acesta a precizat că, pentru început, noul serviciu va produce cu centralele care sunt proprietate ale municipalității și care au fost administrate de Tetkron pe durata contractului de delegare de gestiune, care a încetat din momentul pierderii licenței de către societate, iar pentru partea de energie termică care nu se va putea produce cu sistemele proprii „se va face procedură legală pentru achiziția de agent termic”.
Nu în ultimul rând, reprezentanții Consiliului Local au precizat că în următoarea ședință ordinară vor aproba regulamentul de organizare și funcționare al serviciului public, fiind efectuat în prealabil inventarierea bunurilor – infrastructura de transport și centralele termice -, care au fost în proprietatea municipalității și au fost date în administrarea Tetkron ca urmare a încheierii contractului de delegare de gestiune și care vor fi administrate de noul serviciu.
De luni, se stabilește și procedura de încheiere a noilor contracte cu consumatorii
„Tot în ședința următoare, vom stabili și tarifele pentru serviciul public local, care vor rămâne la nivelul actual, dar procedura este necesară fiindcă nu mai este aceeași entitate. Acești pași sunt necesari, fiindcă toate aceste documente sunt necesare pentru a fi depuse la dosarul de licențiere a noului serviciu, documente care pot fi depuse în cel mult 90 de zile de la data când ANRSC va acorda licența noului serviciu, decizie care urmează să se ia până la jumătatea acestei luni de către comisia Autorității”, a punctat Mihai Costel.
Totodată, începând de luni, reprezentanții Primăriei vor anunța care sunt pașii de încheiere a noilor contracte și convenții cu noul Serviciu, ținând cont că până acum au existat rapoarte contractuale între consumatori și Tetkron pentru serviciile de termoficare.
2 comentarii
azi,30 .12 2016, CT 53-Calea Bucurestilor-nu are caldura nici apa calda;centrala nu functioneaza pt.ca Engie nu a montat un contor de gaz in centrala-si toata lumea este libera aceste zile noi inghetam in apartamente,pe baza promisiunilor facute din aprilie 2016;nu era mai corect,ca cei implicati in luarea acestor decizii sa-si declare de la inceput impotenta si sa indemne pe oameni sa faca rost de forme proprii de incalire?(ce opta fiecare si-si permitea fiecare?