Banca îl scosese la vânzare cu 17,4 milioane de euro
Compania brașoveană Urban Invest, controlată de omul de afaceri Ionuț Angheluș, a cumpărat de la Piraeus Bank terenul fostei fabrici Prefa, care se întinde pe o suprafață de 10 hectare, susțin surse din piața imobiliară. Terenul a fost cumpărat cu 8 milioane de euro, după ce în urmă cu câțiva ani banca cerea pe suprafața de 10 hectare 17,4 milioae de euro.
Terenul a aparținut companiei BJJ Proiecte Imobiliare, controlată de omul de afaceri amrican Jonathan Mann. Acesta plătise în 2007 numai puţin de 50 de milioane de euro pentru a cumpăra terenul de la cunoscutul om de afaceri român Ioan Neculaie. Americanul avea planuri mari în Braşov, unde intenţiona să construiască 10.000 de apartamente noi, în planul inițial fiind prevăzut și un bloc cu peste 30 de nivele. Dacă visul i s-ar fi transformat în realitate, atunci am fi putut avea în oraşul de sub Tampa cel mai mare ansamblu rezidenţial din România.
Noul proprietar intenționează să construiască tot 10.000 de apartamente, dar și blocuri de birouri, demarând negocieri cu firme de consultanță în acest sens. De asemenea, aici va fi construit un bloc cu 20 de etaje, cel mai înalt bloc din Brașov. Până în prezent, un dezvoltator imobiliar a anunțat că dorește să construiască în cadrul Signature Residence un bloc de 14 etaje, care ar urma să fie cel mai înalt bloc de locuințe din Brașov până la noile construcții de pe terenul fostei fabrici Prefa.
Piraeus Bank avea de recuperat 34,8 mil. euro de pe urma acestui proiect imobiliar, însă banca a fost acceptată în tabelul definitiv al creanţelor doar cu suma de 17,4 mil. euro, deoarece, conform legii, creditorul garantat nu poate înscrie o creanţă mai mare decât valoarea activelor pe care le are debitorul.
În momentul declanşării procedurii de insolvenţă, la începutul anului 2012, planul de reorganizare al companei propunea construcţia a peste 300 de locuinţe pe terenul din Braşov, pentru a recupera o valoare cât mai mare din datorie, însă soluţia nu a fost acceptată şi societatea a intrat în faliment.
Aventura imobiliară a lui Jonathan Mann a început în 2006 când a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al tipografiei Universul pentru 4,66 milioane de euro de pe bursa electronică Rasdaq. La nici doi ani de la achiziţie, investitorul a început demersurile de obţinere a Planului Urbanistic Zonal ce viza dezvoltarea unui hotel de cinci stele cu 200-250 de camere în locul anexelor din spatele Palatului Universul. Proiectul ar fi necesitat investiţii de circa 100 mil. euro. Ulterior proiectul a suferit o serie de modificări, care cuprindeau clădiri de birouri şi locuinţe de lux. În 2012, compania Universul, în patrimoniul căreia se află celebrul Palat Universul de lângă parcul Cişmigiu din Capitală, a intrat în insolvenţă cu datorii de peste 20 milioane euro, în principal către Alpha Bank.
În 2007 noul proprietar al Universul achiziţiona de la omul de afaceri Ioan Neculaie terenul fabricii Prefa Braşov pentru care a plătit circa 50 mil. euro. El avea programată aici construcţia a 10.000 de apartamente şi spaţii comerciale ce ar fi necesitat investiţii de 500 milioane de euro.
4 comentarii
Desi poate unii ar privi acest articol cu interes, nu pot decat sa ma minunez de prostia brasoveana. Constructii cat mai mari, spatii verzi doar pe tampa, locuri de parcare din condei. Zero parcuri pentru copii iar vecinatatile complet lipsite de lumina naturala. Bine insa ca vom avea blocuri de 20 de etaje, ca sa ne putem mandri ca in curand facem umbra Tampei. Oare nu exista un Bv un plan de urbanism? Fiecare construieste cum il taie capul? Oare arhitectii sau ce or fi cei care lucreaza in primarie cu cat sunt unsi sa de-a unda verde unor asemenea monstruazitati.
Hai sa facem o socoteala simpla , dacă 1 hectar egal cu 10.000 mp seamna ca 10 hectare de teren egal cu 100.000 mp teren . Totu inregula pana aici , dacă construim 10.000 de apartamente , suntem obligați sa construim si 10.000 de locuri de parcare . Aici intervine întrebarea unde avem loc sa construim 10.000 de locuri de parcare dacă o parcare in regulament necesita un minim de 12.5 mp loc de parcare ! Hai sa fim serioși pe lângă asta mai este obligatoriu si loc de spațiu verde !!!! Așa Primarie așa oraș !!!?
Felicitări pentru cel mai bun dezvoltator din Brașov,calitatea continuă și în următorii ani .Multe orașe din lume au blocuri înalte și se descurcă cu parcări supra etalate.Brasovul merită o schimbare .Bravo felicitări URBAN INVEST.