Centrului Judeţean de Excelenţă Braşov, care are drept scop pregătirea și susținerea elevilor cu performanțe deosebite, și-a deschis oficial porțile începând de astăzi.
Pornit iniţial ca o activitate de voluntariat, Centrul Județean de Excelență Brașov este o instituție publică de învățământ preuniversitar care a luat ființă în baza unui ordin al Ministrului Educației din 18 august 2015, ca urmare a inițiativei unui grup de cadre didactice,cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Inspectoratului Școlar Județean Brașov şi al Primăriei și Consiliului Local Brașov, care finanţează activitatea acestui centru. Anul şcolar trecut, centrul a funcţionat cu 256 de elevi, selecţionaţi de IŞJ pe baza performanţelor la învăţătură şi cu 36 de cadre didactice, în spaţii ale unităţilor de învăţământ din Braşov.
200.000 de lei, investite în dotări
De astăzi, Centrul are un sediu în cadrul Colegiului „Nicolae Titulescu” și dispune de şapte laboratoare şi săli de clasă, o cancelarie, un birou administrativ și anexe, toate renovate și amenajare din fonduri de la bugetul municipal, cu suma de 76.598 de lei, inclusiv TVA. Suma alocată de la bugetul local pentru funcţionarea, pe întreg anul 2016, a Centrului este de 726.000 de lei, din care 542.000 de lei reprezintă fondul de salarii şi 184.000 de lei cheltuieli cu achiziţia de bunuri şi servicii, inclusiv mobilier. Pentru dotarea cu aparatură, în special a laboratoarelor, Centrul a beneficiat de o finanţare de aproximativ 200.000 de lei din sponsorizări provenite de la societăţi comerciale din Braşov. „Din punctul de vedere al arganizării, acest centru funcţionează ca orice altă instituţie de învăţământ de stat cu personalitate juridică., la nivelul municipiului. Primăria şi Consiliul Local finanţează tot ce înseamnă cheltuieli de funcţionare. Unii dintre elevi provin din şcoli din judeţ, însă noi am înţeles că trebuie să susţinem performanţa şi ne-am implicat în acest proiect pentru Braşov, la fel cum am făcut-o şi în învăţământul profesional sau în domeniul sportiv. Este un prim pas, avem în vedere toate necesităţile de funcţionare ale acestui centru şi sperăm în extinderea sa, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar şi cu implicarea Consiliului Judeţean. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest proiect şi le urez mult succes şi elevilor, şi cadrelor didactice care îşi desfăşoară activitatea aici”, a declarat primarul George Scripcaru.
35 de dascăli se ocupă de pregătirea elevilor de excepție
Potrivit directorului centrului, prof. Univ. Luciu Alexandrescu, în anul şcolar 2016-2017 Centrul va pregăti 450 de elevi, din clasele a cincea, a şasea şi a şaptea, însă Centrul îşi propune ca pe măsură ce aceştia vor creşte, să le asigure pregătirea chiar şi în anii de liceu, precum şi posibilitatea de cercetare şi publicare inclusiv în anii universităţii. „Centrul nu urmăreşte doar aspectele teoretice în pregătirea acestor elevi şi obţinerea unor performanţe deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare, ci are şi o importantă componentă practică, de cercetare, oferind totodată elevilor posibilitartea de a participa la publicaţii de profil”, a explicat profesorul Alexandrescu. În echipa de 35 de profesori se află cadre didactice din învăţământul liceal şi trei profesori universitari. Centrul oferă pregătire la cel mult două discipline pentru fiecare elev, în domeniile: matematică, limba română, fizică, chimie, biologie, informatică şi limbi moderne. Programul de pregătire a fost stabilit pe categorii de vârstă şi de nivel de cunoştinţe, astfel încât spaţiile puse la dispoziţie să fie folosite cât mai bine, fără a afecta însă activitatea şcolară normală a fiecărui elev.
2 Comentarii