Magistrații Tribunalului Brașov au comunicat în această seară sentința în procesul intentat de Primăria Brașov pentru revendicarea Cetățuiei de pe Dealul Straja, deținută de Aro Palace SA.
Astfel, instanța a constatat că imobilul denumit generic ,,Complex Cetate’’, înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind un monument de interes public naţional. „Constată nulitatea absolută a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974. Constată nulitatea absolută parţială a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la Complexul Cetate. Constată nulitatea absolută parţială a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţa de 5.002 mp, aferentă imobilului ,,Complex Cetate”. Dispune radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SA întabulat asupra imobilului denumit generic ,,Complex Cetate’’, înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, şi întabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român”, se precizează în sentința dată astăzi de magistrați.
Aro obligată să predea Cetatea Statului Român
Această sentință nu este definitivă, ci are drept de apel în termen de 30 de zile. De asemenea, magistrații Tribunalului Brașov au obligat pârâta SC Aro Palace SA să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate şi posesie imobilul mai sus identificat. În schimb, aceștia au respins pretenţiile din cererea principală de chemare în judecată ce viza constatarea dreptului de proprietate publică al reclamantului, respectiv Municipiul Braşov asupra Cetățuiei.
Municipalitatea a solicitat instantei sa constate ca Aro Palace nu este proprietarul de drept al Cetatuiei si ca aceasta ar trebui sa fie in proprietatea Municipiului sau a statului roman (carui i-a cerut sa vina ca intervenient), fiind vorba de un monument istoric de interes national. În acest proces, instanța a acceptat cererea de intervenţie în interes propriu formulată de intervenientul Statul Român, reprezentat legal de Ministerul Finanţelor Publice, care a fost reprezentat la proces de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Braşov, printr-unul dintre consilierii săi juridici
Primăria își primește înapoi cheltuielile de judecată
Pârâții au fost obligați însă să achite, în solidar, reclamantului Municipiul Braşov suma de 29.973 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocaţial. Pentru a prelua Cetatea, după ce se va emite o sentință definitivă în acest caz, Primăria va trebui să negocieze cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, ținând cont că este puțin probabil ca obiectivul să fie preluat de către Ministerul Culturii, care a renunțat la dreptul de preemțiune atunci când s-a pus problema achiziției imobilului.
rocesul a fost deschis în 6 mai 2015, iar primul termen de judecată a fost abia în data de 4 martie 2016. De atunci au mai fost câteva termene, însă judecarea cauzei a tot fost amânată până acum.