Reprezentanții Centrului de Ecologie Montană au încercat încă din 1995 implementarea unor concepte de dezvoltare a turismului în zona Fundata – Moieciu – Șimon (Bran), iar în anul 1997 s-a reușit deja implementarea unui astfel de program, finanțat prin PHARE pentru turism rural, în vederea marcării unor poteci din zona Bran – Moieciu – Fundata și amplasarea de hărți turistice în zonă.
Demersurile au continuat în acest sens, iar Centrul de Ecologie Montană în parteneriat cu Primăria Fundata au elaborat în perioada martie 2015 – aprilie 2016 cu o finanțare nerambursabilă Conceptul de dezvoltare a turismului în zona Moieciu-Fundata” în cadrul proiectului „Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus”.
Reprezentanții CEM ne-au declarat că acest concept a fost realizat împreună cu experți români cu o vastă experiență în domeniul ecoturismului și s-a dorit ca astfel să se creeze planul pentru o destințaie ecoturistică care să devină o „Poartă a Carpaților” în zona cuprinsă între Fundata Moieciu și Șimon (Bran).
Conceptul de dezvoltare prezentat de Centrul de Ecologie Montană pune bazele dezvoltării unei viitoare destinații ecoturistice în zona Moieciu de Sus – Fundata – Fundățica – Șirnea – Drumul Carului – Cheia, prin schițarea principalelor acțiuni care vor duce la dezvoltarea unor servicii și produse turistice cu accent ecoturistic în zonă, și dezvoltarea unui parteneriat real între diferiți actori ai acestor localități. „Prin toate activitățile proiectului urmărim promovarea ecoturismului ca activitate prioritară în politica locală de turism și dezvoltara unui sistem de informare turistic specific la nivelul zonei Fundata – Moieciu de Sus care să permită valorificarea patrimoniului agro-pastoral prin lărgirea gamei de servicii oferite, fără un impact negativ asupra mediului”, au explicat inițiatorii proiectului.
Recomandările experților în turism
Astfel, în vederea dezvoltării durabil din punct de vedere turistic a acestei zone de o frumusețe rară, specialiștii care au conturat proiectul au propus, de exemplu, că ar fi necesară revitalizarea a minimum 30 de artiști și meșteri populari din zonă, dar și reealizarea unor puncte de interpretare ecoturistică a habitatlor naturale din această zonă prin montarea de panouri informative.
Implicarea turiștilor în activități care să le schimbe mentalitățile
Totodată, experții români în ecoturism contractați în cadrul acestui proiect de către CEM au recomandat ca în fiecare sat să se dezvolte/ implementeze activități ale căror rezultat contribuie la dezvoltarea viitoarei destinații ecoturistice și să ofere o experiență turistică unică pentru fiecare vizitator, de exemplu prin implicarea turiștilor în anumite activități care să stimuleze schimbarea mentalităților, prin educarea spre un comportament „ecological friendly” (exemplu de activități: concursul mamelor cu copii – concurs de cărucioare, concursuri pentru familii (echipe) cu bicicletele, Run- Brunch, etc.). Pe partea de infrastructură, conceptul de dezvoltare propune printre altele ca Drumul Valea Băngăleasa și Drumul Valea Popii din Moieciu de Sus să devină un drum turistic preponderent, cu dezvoltarea unor puncte de atracție pe parcursul acestor văi, exemplu: Muzeul Fotografic, Centrul de Educație sau ateliere meșteșugărești sau promovarea unei legături între Masivul Bucegi și Masivul Piatra Craiului (coridoare de trecere folosind potecile existente).
Sprijin pentru accesarea finanțării necesare
Recent, consilierul județean Roxana Mînzatu a precizat că un astfel de proiect de dezvoltare turistică a fost pus deja în aplicare în Delta Dunării și ar putea fi aplicat și pentru această zonă a Brașovului. „Delta Dunării a primit o alocare financiară dedicată atât din fonduri europene, cât și din fonduri guvernamentale, pentru că este o zonă de excelență din turism. Acest model vrem să îl aplicăm și pentru această zonă din județul nostru, unde să aplicăm un concept de dezvoltare integrată”, a explicat consilierul județean. Astfel, planul autorităților județene este să ceară sprijin guvernamental pentru a primi finanțarea necesară realizării amenajărilor prevăzute în acest concept. „Este vorba despre finanţare pentru partea de urbanism, amenajarea teritoriului, dar şi pentru proiecte pentru centrele localităţilor, pentru infrastructura de agrement. Sperăm să obține,m și noi sprijin de la Ministerul Dezvoltării şi al Economiei. Un model este Delta Dunării, care a primit o finanţare dedicată, pentru că este o zonă de excelenţă în turism. Castelul Bran este un brand mondial, pentru că cine vine în România vine şi la Bran, iar doar cu fondurile locale şi de la judeţ nu se pot dezvolta cele trei localităţi. Împreună cu senatorul Viorel Chiriac am făcut o interpelare la Ministerul Dezvlotării şi al Economiei, pentru că cei din plan local au făcut demersuri de cinci ani, dar nu au obţinut niciun răspuns”, a precizat consilierul județean Roxana Mînzatu. În luna octombrie, microregiunea ar urma să fie vizitată și de un europarlamentar, astfel ca proiectul să primească și sprijinul Comisiei Europene.
Întreg conceptul prezentat în cadrul proiectului „Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus” poate fi consultat aici (http://cem.ro/educatie/)