Economic, Stiri Brasov

După BCR, și BERD vrea să ofere bani Brașovului pentru achiziția de autobuze noi, dar și pentru construcția aeroportului și a spitalului

Foto: Primăria Brașov
Foto: Primăria Brașov

Reprezentanţii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au avut astăzi o întrevedere cu primarul George Scripcaru şi conducerea RAT Braşov pentru a continua demersurile privind contractarea unui împrumut necesar completării flotei de mijlioace de transport, dar şi pentru găsirea unor soluţii de finanţaer pentru fibnalizarea Aeroportului Braşov şi pentru construcţia unui nou spital de urgenţă.

RAT va putea lua direct împrumut

„A fost o primă rundă de consultări privind cea mai bună variantă de finanţare pentru finalizarea aeroporului şi pentru construirea unui nou spital de urgenţă la Braşov şi o continuare a discuţiilor privind componenta de transport public din Muncipiul Braşov. Pe componenta de transport discuţiile sunt destul de avansate, dat fiind că am demarat acest dialog încă de anul trecut, iar împrumutul va fi contractat cel mai probabil direct de către RAT, care se va transforma în societate comercială. În ceea ce priveşte aeroportul şi construcţia spitalului, mai sunt de lămurit unele aspecte. Municipalitatea are un grad de îndatorare foarte mic, care ne permite să contractăm creditul sau creditele necesare, însă există şi posibilitatea emiterii de obligaţiuni municipale, care, potrivit experţilor în domeniul bancar, ar putea fi mai avantajoase în cazul acestor proiecte”, a explicat primarul George Scripcaru.

 Bancherii vor prezenta posibilele variante, după ce vor analiza situația financiară a Brașovului

Acesta a mai precizat că reprezentanţii BERD au solicitat astăzi o serie de date financiare şi rapoarte de audit intern şi extern, iar în două-trei săptămâni vor exista nişte variante de lucru. „Important este că BERD acordă în mod gratuit consultanţă tehnică şi financiară, inclusiv în privinţa variantelor de lucru şi a întocmirii documentaţiilor pentru aceste trei obiective de finanţare, şi că Braşovul este foarte atractiv pentru instituţii financiare ca BCR sau BERD, care doresc să participe la finanţarea acestor trei proiecte”, a declarat primarul George Scripcaru.

La începutul lunii trecute, şi reprezentanţii BCR au avut o întâlnire similară cu reprezentanţii municipalităţii braşovene, în care s-au discutat oportunităţile de finanţare pe care banca le poate oferi Braşovului, iar Primăria rămâne deschisă oricăror propuneri din partea altor instituţii financiare interesate în finanţarea obiectivelor de investiţii din municipiul Braşov.

BERD: Brașovul are potențial de dezvoltare și credibilitate

„Braşovul este unul dintre municipiile mari, cu un management financiar foarte bun, şi unul dintre puţinele care au rating de la auditori externi, în acest caz de la Fitch, şi credem că ar putea explora şi alte posibilităţi de finanţare. Are potenţial de dezvoltare, are credibilitate. Lucrăm împreună cu municipalitatea braşoveană de prin anii ’90, am acordat trei împrumuturi, unul fiind rambursat, iar celelalte două vor fi rambursate în 2018-2019. Nu au fost niciodată probleme, iar pentru noi, bonitatea este foarte importantă”, a declarat Venera Vlad, director asociat, Senior Banker pentru infrastructură municipală şi de mediu în cadrul BERD.

BCR este dispusă să împrumute Primăria Brașov pentru a investi în aeroport, dar și în alte proiecte de anvergură

 

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*