neoteric propune o serie de evenimente dedicate mişcării şi artei interactive în prima săptămână din octombrie sub umbrela # zilele dansului contemporan la Braşov 2016. Evenimentul cuprinde șase spectacole, un performance într-un spațiu neconvențional, ateliere de dans, prezentări de tehnici multimedia, o expoziție multimedia și o vizionare de filme de dans.
“Am observat că Brașovul a început să miște în privința dansului contemporan prin evenimente organizate de către Centrul Reduta, Centrul Cultural German, Asociația SIC, Asociația KunSTadt sau de către cercuri independente. Viziunea noastră este să aducem aceste manifestări împreună sub aceeași umbrelă și să formăm un public avid în această zonă. Nu e vorba doar de un public spectator, ci de un public activ, care să se miște alături de noi la atelierele de dans contemporan și să interacționeze cu instalațiile din expoziția multimedia”, spune Bianca Oichea, coregraf, performer și director artistic al neoteric #zilele dansului contemporan la Brașov.
neoteric își doreşte să atragă un public tânăr, interesat de cultură și tehnologie, conectat la realitățile internaționale. Spactacolele și expoziția multimedia vor avea loc la Centrul Cultural Reduta. Evenimentele conexe se vor întâmpla la HOF Cafe. Performace-ul [Fragil] se va întâmpla și într-o locație neconvențională care va fi anunțată participanților.
“Suntem foarte norocoși că alături de noi se află coregraful Cosmin Manolescu, unul dintre cei mai marcanți oameni din scena contemporană românească de după 90. El este foarte interesat să arate tuturor ce este dansul contemporan și va face asta la Brașov printr-un atelier deschis amatorilor, și două spectacole, dintre care unul într-o locație neconvențională”, a declarat Mara Oprișiu, producătorul neoteric. “Avem prezentă în program și compania Tangaj care vine cu 0001 | Fabrica de vise și 0002 | Birdville, care au primit recenzii foarte bune de la specialiști și public. Invităm publicul la proiecția de film de joi, 06 octombrie, pentru a avea o perspectivă globală asupra dansului contemporan și a intra în contact cu diverse școli de performance. Spectacolul LOE creat de Bianca Oichea și Rodica Știrbu, o producție brașoveană, este de asemenea în program. Ne așteptăm să creăm o comunitate ca urmare a frecventării tuturor evenimentelor din program”, a mai spus Oprișiu.
Atelierele la care pot participa cei interesați, pe lângă Zona D – Atelier de explorare urbană al lui Cosmin Manolescu, sunt Prolongație corporală prin gest mediat tehnologic cu Cătălin Crețu – despre mișcare filmată – și Corpuri în tranziție – Atelier intensiv de dans contemporan și film de dans cu Simona Deaconescu.
Centrul Cultural German este un partener tradițional deja al dansului contemporan în Brașov.
“Anul 2016 este anul dansului pentru scena germană, iar Centrul Cultural German din Brașov întărește acest lucru prin invitarea spectacolului Retour al companiei LaborGras din Berlin. Noi am adus în ultimii ani spectacole de dans la Brașov și ne bucurăm că acum putem contribui la neoteric, care grupează sub o singură umbrelă intențiile locale. Împreună vom fi mai puternici”, a spus Roxana Florescu.
Centrul Cultural Reduta își întărește misiunea de susținător multi-disciplinar al artelor contemporane, oferind atât sprijin logistic cât și financiar desfășurării evenimentelor.
“Noi am fost întotdeauna alături de dansul contemporan la Reduta prin sprijinirea producției de spectacole și ateliere de dans. Știm că este un fenomen în construcție și așteptăm publicuri noi care să se bucure de el. Spectacolul LOE este unul din exemple, iar acum acest festival trece la nivelul următor”, a spus Marius Cisar, directorul Centrului Cultural Reduta.
neoteric # zilele dansului contemporan la Brașov este primul eveniment de anvergură care unifică reprezentațiile dispersate care s-au întâmplat în mediul dansului contemporan în Brașov până acum. Efectul scontat este generarea unei platforme de dans, colaborarea interdisciplinară și încurajarea industriilor creative locale.
Programul Festivalului:
marţi 4 octombrie / 17.00 / Centrul Cultural Reduta
Vernisaj Cinetic Neoterica – expoziţie de instalaţii multimedia şi performance
Durata expoziţiei: 4 – 9 octombrie
Program de vizitare: 10.00 – 20.00
https://www.facebook.com/events/865134113622090/
sâmbătă 1 octombrie – miercuri 5 octombrie / Centrul Cultural Reduta și spațiu urban din centrul istoric al Brașovului
ZonaD – Atelier de explorare urbană
Un proiect de Cosmin Manolescu, în egală măsură o cercetare în dansul contemporan, cât și o modalitate nouă de interacțiune între artiști, public și oraș. Proiectul va fi derulat la Brașov în conexiune cu premiera locală a spectacolului [Fragil].
Înscrieri: serial.paradise@artsf.ro
https://www.facebook.com/events/1762912707300366/
marți 4 octombrie / 19.00 / Centrul Cultural Reduta
0001 | Fabrica de vise
Fabrica de vise este populată de corpuri evoluate, alterate de boomul informațional. Muncitorii ei reacționează la senzații vizuale și auditive preluate din rețelele de socializare și televiziune, procesul lor cognitiv este industrializat, visele lor personale devin o poveste colectivă.
Coregrafie: Simona Deaconescu
Cu: Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Răzvan Stoian, Galea Bobeicu, Dragoș Roșu, Simona Dabija
https://www.facebook.com/events/1232215016852466/
miercuri 5 octombrie / 19.00 / Centrul Cultural Reduta
0002 | Birdville – spectacol de dans și tehnologie interactivă.
Corpul nostru este o arhivă în continuă evoluție, care încă prezintă mistere legate de eficiență și perisabilitate. Este, probabil, cel mai tehnologic lucru pe care îl cunoaștem. Cu fiecare pas pe care îl facem construim o parte din univers și, de fiecare dată când ne mișcăm, schimbăm lumea. Pe măsură ce începem să înțelegem aceste procese, realizăm ca suntem “dansați” ca parte a unei organizatii de activități ai carei autori nu suntem noi.
Coregrafie: Simona Deaconescu
Cu: Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea, Răzvan Stoian, Galea Bobeicu, Dragoș Roșu.
https://www.facebook.com/events/332033783795909/
miercuri 5 octombrie / 20.00 / Centrul Cultural Reduta
Prolongație corporală prin gest mediat tehnologic
Prezentare publică și workshop susținute de Cătălin Crețu
Conferința este destinată publicului larg. Workshopul are ca tematică centrală prezentarea și explicarea unor posibilități de traducere interactivă a mișcării și a gesturilor în sunet și imagine, prin medierea noilor tehnologii. Evenimentul urmează după spectacolul 0002 | Birdville.
https://www.facebook.com/events/1953633831529869/
joi 6 octombrie – sâmbătă 8 octombrie / 15.00 – 18.00 / Centrul Cultural Reduta
Corpuri în tranziție – Atelier intensiv de dans contemporan și film de dans
Profesor coordonator: Simona Deaconescu
Laboratorul propune participanților explorarea bazelor teoretice și practice ale filmului experimental de dans, un gen care mai poartă numele de cinedans, video dans, dans pentru camera, screendance.
Înscrieri: tangajdance@gmail.com
https://www.facebook.com/events/162491674191663/
joi 6 octombrie / 19.00 / HOF Cafe
Dance Films Around the World
Proiecție specială prezentată de Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF)
BIDFF este singurul festival din Romania dedicat exclusiv filmelor de dans.
https://www.facebook.com/events/1843864482499035/
vineri 7 octombrie / 19.00 / Centrul Cultural Reduta
Retour (DE)
Solo pentru două dansatoare şi o muziciană.
În Retour, realitatea se opune iluziei şi aspiraţiei, lăsând loc pentru diferite puncte de vedere.
Direcția artistică & producție: compania LaborGras/ Berlin – Renate Graziadei & Arthur Stäldi
Cu: Renate Graziadei, Mariagiulia Serantoni
https://www.facebook.com/events/1159857737413640/
sâmbătă 8 octombrie / 19.00 / Centrul Cultural Reduta
LOE / Poem vizual
LOE (locus, opia, extensa) este un poem vizual care prin intermediul dansului conturează un univers în cadrul căruia realul și imaginarul se împletesc. În această realitate scenică unde energia ricoșează, se revarsă și interacționează. Publicul descoperă un nou imaginar care explorează trecerea emoționalului în corporal.
Un spectacol de: Bianca Oichea şi Rodica Ştirbu
Cu: Bogdan Nechifor, Bianca Oichea
https://www.facebook.com/events/1056648267789829/
sâmbătă 8 octombrie / 21.00 / locație neconvențională, secretă, la care participarea se face exclusiv pe bază de rezervare la fragile@e-motional.eu.
duminică 9 octombrie / 19.00 / Centrul Cultural Reduta
[Fragil]
Joc performativ inspirat din viețile noastre, Tihno Segal, Christian Boltanski, Lewis Carroll și mulți alții. Fanii lui „Alice în țara minunilor” se vor îndrăgosti de această piesă. Printr-o incursiune experiențială care alternează diverse planuri și distanțe între artiști și spectatori, piesa [Fragil] invită publicul să pătrundă într-un univers care dezvăluie fragilitatea și vulnerabilitatea vieții noastre cotidiene.
Un spectacol de: Cosmin Manolescu
Creat în colaborare cu și interpretat de: Giselda Ranieri, Tanja Andreeva, Cosmin Manolescu
https://www.facebook.com/events/394614653995572/
https://www.facebook.com/events/1062382003882243/
duminică 9 octombrie / 21.00 / HOF Cafe
Closing Party # neoteric # ziele dansului contemporan la Brașov 2016
https://www.facebook.com/events/264643020601413/
Accesul la spectacole se face pe bază de bilet. Preţ bilet: 20 lei
Biletele se pot procura de la Centrul Cultural Reduta începând cu 21 septembrie.
Accesul la ateliere şi alte evenimente este liber în limita locurilor disponibile.