Un divorț este în sine o experiență traumatizanta, iar dacă la mijloc sunt și copii mici, lucrurile se complică și mai mult. Astfel, în cazul în care divorțul implică minori, conform Codului Civil, instanța sau biroul notarial, unde a fost depusă cererea de divorț, trimite către autoritățile locale o solicitare pentru efectuarea unei anchete psiho-sociale, tocmai cu scopul de a-i proteja pe minori după despărțirea părținilor. Autoritatea tutelară din cadrul primăriei trebuie să efectueze anchetele și să trimită un raport către instanță sau notar cu recomandări, inclusiv părerea minorului dacă vrea să rămână cu mama sau cu tatăl, însă instanța nu e obligată să țină cont.
La Brașov, partea de evaluare psihologică a fost externalizată până acum, dar edilii au luat decizia angajării unui psiholog, concursul de angajare urmând să aibă loc în data de 4 octombrie (detalii despre concurs AICI). Candidații care vor să ocupe acest post trebuie să aibă o experință de 7 ani, întrucât este vorba de anchete laborioase ce presupun discuții atât cu minorii, vizită la domiciliu sau la domiciliile părinților, dacă aceștia deja s-au separat deja. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov a precizat că anul acesta până în prezent, Autoritatea Tutelară a efectuat peste 600 de evaluări ale unor cupluri care au copii minori și au ales să divorțeze. Acesta a precizat că după discuțiile cu psihologii și reprezentanții Autorității Tutelare, doar puțin este 10 familii s-au răzgândit și au ales să-și continue viața de cuplu.
Plecarea unui părinte în străinătate duce la divorț
Pe lista motivelor invocate la divorț, conform reprezentanților Autorității Tutelare, pe primul loc, sunt plecările în străinătate ale unuia dintre părinți. Pe locul doi în destrămare cuplurilor sunt relațiile extraconjugale, urmate de violența domestică, nu neapărat fizică, consumul de alcool din partea unuia dintre părinți care generează comportament violent, dar și motive legate de situația precară a familiei, lipsa unei locuințe sau a banilor.