Stagnate încă din iarnă, lucrările la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri din zona Institutului Cartofului ar urma să fie reluate în această toamnă, după ce săptămâna trecută Primăria Brașov a lansat o licitație în vederea desemnării unui nou constructor. Contractul cu firma buzoiană Integral SA a expirat în luna februarie, iar aceasta a reușit să definitiveze proiectul doar în proporție de 35%.
Conform estimărilor edililor brașoveni, suma necesară pentru finalizarea investiției este de 29.232.901,76 lei, fără TVA, bani care vor fi plătiți integral de la bugetul Brașovului, ținând cont că proiectul beneficia în proporție de 50% de fonduri europene, dar numai dacă ar fi fost definitivat până la 31 decembrie 2015, când a fost ultimatumul pe Programul Operațional Regional 2007 – 2013. Valoarea totală estimată a proiectului a fost însă de 70,9 milioane lei cu tot cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă reprezenta 25,6 milioane lei, adică 50% din cheltuielile eligibile. Ținând cont că valoarea lucrărilor care au mai rămas de executat depășea 5 milioane de euro, Primăria Brașov a obținut ca termen final pentru definitivarea investiției luna martie 2018, conform ultimelor derogări al Uniunii Europene. Constructorii își pot depune ofertele până în data de 20 septembrie, iar acestea ar urma să fie evaluate cel târziu până în data de 14 octombrie.
Din luna februarie, șantierul a intrat în conservare, astfel că există și rsicul ca o parte din ceea ce a fost deja amenajat să se degradeze.
Lucrările ar urma să fie definitivate în cel mult zece luni
Noul centru de afaceri, unde vor fi atrase 70 de întreprinderi mici şi mijlocii şi vor fi create 128 de noi locuri de muncă, ar urma să fie unul regional, pentru toate cele şase judeţe din Regiunea Centru. Acesta este amplasat chiar vizavi de Campusul Genius al Universităţii Transilvania având deschidere spre tronsonul III al ocolitoarei Braşovului, astfel că accesul în zonă este facil din orice direcţie. Clădirea va oferi antreprenorilor o sală de conferinţe, un amfiteatru, centru de informare şi documentare, spaţii expoziţionale, un restaurant tip cantină şi diverse săli de şedinţă. Conform proiectului, în exteriorul Centrului de Afaceri se va amenaja un parc multifuncţional tematic, de agrement, cu funcţiuni pentru experimente în domeniul energiei durabile. În acest parc se vor desfăşura şi activităţi de cercetare, susţinute de doctoranzii Universităţii „Transilvania“, dar şi evenimente expoziţionale. Firmele care îşi vor desfăşura activitatea aici vor dispune de dotări IT, laboratoare, servicii de asistenţă şi consultanţă, spaţii de expoziţii şi congrese, ţinând cont că investiţia a fost conceputa pentru a adăposti funcţiuni multiple. La demisol se va amenaja şi o parcare cu 238 locuri, dintre care 5 pentru persoane cu dizabilităţi, parcare care va fi practic „mascată” pe zona de lângă clădire de o platformă specială, ce va fi ca o zonă de promenadă. Ca un element inedit, pe terasa clădirii vor fi amplasate panouri solare cu tuburi vidate în suprafaţă de 324 mp, astfel ca proiectul să contribuie la reducerea emisiilor de carbon în atmosferă. Centrul ar urma să fie predat la cheie în cel mult 10 luni de la semnarea contractului cu constructorul care va câștiga licitația.