High-tech-ul local a creat companii care au refuzat investiții de sute de mii de euro pentru a se dezvolta la valori exponențiale
Ultimii 2 ani au marcat o dezvoltare puternică a ecosistemului antreprenorial din Brașov, ducând la apariția unui val de startup-uri tech care au reușit să își scaleze rapid business-ul, să atragă clienți și utilizatori, și să obțină investiții sau finanțare consistentă pentru proiectele lor.
Scena brașoveană a startup-urilor tech a fost dinamizată puternic de apariția Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, a primelor spații de coworking (Hub Onezero, Hub1317, Agile Anticafe), a makerspace-urilor (Laborazon, QUIB), a comunităților tech locale (Agilehub, Code Camp) și a organizării unei serii de concursuri de startup-uri și hackatoane. Anul 2017 se anunță a fi „game changing” pentru scena locală a startup-urilor, fiind anunțată lansarea unui incubator de startup-uri, într-un spațiu cu o suprafață de peste 10.000 metri pătrați.
Cele mai promițătoare startup-uri brașovene sunt Mondly, Lapix, Arkhive, Go Create, Distribut3D, Lumma și VanillaNAV.
Mondly este startup co-fondat de frații brașoveni Alexandru și Tudor Iliescu în 2014 care oferă o aplicație de învățat limbi străine, descărcata deja de peste 8 milioane de utilizatori din app store-uri. Mondly a fost desemnată „Apple best new app January 2016” și „Apple Language Learning App May 2016”. Fondatorii au refuzat în primul an de dezvoltare o ofertă de 150.000 euro de la investitori pentru a nu limita evaluarea startup-ului, care a crescut exponențial între timp.
Lampix a fost co-fondat de brașoveanul Mihai Dumitrescu (Rosoftlab) și George Popescu (Boston Technologies USA) și a fost atras în acceleratorul de startup-uri hardware Highway1 dn Sillicon Valley și se pregătește pentru lansarea produsului pe piața globală. Lampix utilizează o tehnologie de recunoaștere a obiectelor pentru a proiecta pe diverse suprafețe interfețe de interacțiune relevante pentru fiecare tipologie de obiect. Utilizatorul poate interacționa cu platform Lampix, atingând pe suprafața de proiectare meniurile și butoanele proiectate, și transmițând deciziile sale către diversele aplicații ale platformei.
Arkhive este un startup de digitizare, management și arhivare de documente co-fondat de Ionuț Țața (Iceberg), Mihai Dumitrescu (Rosoftlab, Lampix) și trei alți brașoveni. Acesta a fost incubat în primul an de existență în Hub Onezero, a atras o finanțare europeană pentru dezvoltarea facilităților de arhivare și a platformei de digitizare, și s-a lansat pe piață în 2016. După ce a contractat comenzi de aproximativ 100.000 euro, se pregătește să primească primii investitori pentru a duce startup-ul la următorul nivel.
Go Create este un startup fondat inițial sub denumirea 3DP OPECR de brașoveanul Bogdan Deaky (Bluemind Software, Timewalk) care dezvoltă o platformă de management in cloud a hub-urilor de printare 3D. Go Create a trecut anul trecut prin programul de accelerare Fabulous, destinat startupurilor de 3D printing și susținut de Comisia Europeană, primind și finanțare pentru dezvoltarea platformei, iar ulterior a fost acceptat și în programul de accelerare și mentoring RICAP.
DISTRIBUT3D a fost creat de Ionuț Țața (Iceberg, Arkhive) împreună cu Bogdan Deaky (Bluemind, Timewalk, Go Create). Startup-ul dezvoltă un ecosistem online pentru lansarea de afaceri individuale în 3D printing. DISTRIBUT3D a fost acceptată în programul de accelerare Fabulous, destinat startupurilor de 3D printing și susținut de Comisia Europeană, urmând să primească o finanțare de 30.000 euro pentru dezvoltarea prototipului și lansarea serviciilor pe piață în 2017.
Lumma a fost co-fondat de brașovenii Ciprian Burtan și Octavian Richea. Lumma este un sistem de lumini de 360 de grade, integrat complet în manșoanele bicicletei, care va fi produs la Brașov. Fondatorii au strâns peste 40.000 de dolari(189% din target) prin Indiegogo pentru a demara productia.
VanillaNAV este un startup co-fondat de brașoveanul Mihai Dumitrescu (Rosoftlab, Lampix, Arkhive) împreună cu parteneri germani. Acesta oferă un sistem de navigație indoor utilizabil în spații închise, aglomerate sau fără recepție de date. VanillaNAV a câștigat „German Founders Prize 2016” și este deja utilizată pe 3 continente, având reprezentanți locali în țări precum Germania, Japonia si Taiwan.