Companiile din sectoarele de IT şi inginerie îşi îndreaptă privirea şi către alte oraşe în afara Bucureştiului şi a Iaşiului, cunoscute deja pentru rolul lor de huburi pentru industria de înaltă tehnologie. Braşovul are potenţial pentru a se dezvolta în acest sens, după cum cred dezvoltatorii de birouri din localitate, însă consultanţii sunt rezervaţi în ce priveşte şansele ca oraşul să crească rapid pe acest segment.
„Am observat în ultimul an un interes crescut din partea companiilor din domeniul IT şi engineering, fie că vorbim de chiriaşi noi, cum este cazul companiilor iQuest şi Tata Technologies, fie că este vorba de chiriaşi care activează deja în cadrul Coresi Business Park şi care îşi extind activitatea, cum sunt IBM şi Waters. În prezent, companiile de software şi engineering au o pondere aproape egală între chiriaşii noştri cu cele de outsourcing (BPO) şi centrele de servicii (SSC), iar tendinţa lor este de creştere. Din punct de vedere economic, acest fenomen se reflectă pozitiv în valoarea adăugată pe care companiile o generează, dar şi în atragerea de personal calificat, bine plătit“, spune Silviu Savin, partener al dezvoltatorului imobiliar Ascenta Management, responsabil de proiectul Coresi Business Park din Braşov.
Ascenta Management are în prezent peste 30.000 de metri pătraţi de birouri în Coresi Business Park şi are în plan să ajungă la 100.000 de metri pătraţi în următorii ani.
Va mai fi însă nevoie de timp până când Braşovul va putea fi considerat şi el un hub pentru birourile companiilor din IT, după cum estimează consultanţii din piaţa imobiliară, care spun că tot oraşele Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca sunt următoarele destinaţii, după Bucureşti, pe care firmele mari le preferă pentru deschiderea de birouri.
„Aceste oraşe sunt însă departe să fie saturate, iar singurul factor care ar împiedica dezvoltarea acestora ar fi lipsa forţei de muncă calificată, fenomen care a început să se resimtă în unele regiuni. În aceste condiţii, aşa cum s-a întâmplat şi pe alte segmente de piaţă (retail sau industrial), în ţinta dezvoltatorilor şi a companiilor care vor să se extindă în România intră oraşele din eşalonul doi, precum Braşov sau Craiova. În Braşov, stocul de birouri este foarte redus comparativ cu Iaşi sau Cluj-Napoca, dar sunt proiecte planificate pentru următorii ani. În oraşe precum Iaşi, Timişoara sau Cluj-Napoca mai este încă loc de dezvoltare“, spune Marius Şcuta, directorul departamentului Office şi reprezentant inchirieri în cadrul companiei de consultanţă JLL România.
În Braşov, Ascenta Management concurează cu Ravensdale Investments, filiala companiei belgiene de imobiliare Vlerick Vastgoed. Proiectul Braşov Business Park, al belgienilor, are 28.000 de metri pătraţi, iar construcţia sa a necesitat o investiţie de 30 de milioane de euro. Centrul de afaceri este situat la intrarea în oraş dinspre Bucureşti. În prezent, aproximativ 80% din spaţiile de birouri ridicate în prima fază au fost închiriate, potrivit datelor de pe site-ul proiectului.