Fraţii Căţean, din localitatea braşoveană Rotbav, au reuşit să facă o adevărată afacere din oierit. Ei îşi conduc ferma folosindu-se de tabletă şi de laptop, adaptând astfel traiul românilor de acum câteva secole la zilele moderne. Fraţii Căţean – Ionuţ, Silviu şi George, 26 ani, şi-au trasat bine sarcinile. Ionuţ dresează caii, George a terminat ASE-ul, fiind economistul familiei, iar Silviu, medic veterinar de profesie, îngrijeşte animalele. Ionuţ Căţean a jucat într-un film al lui Kevin Costner, iar cu banii câştigaţi din filmări şi cascadorii îşi întreţine şi extinde acum herghelia.
Business început cu 30 de oi şi o vacă
Business-ul lor a început acum câţiva ani, cu 30 de oi şi o vacă, pe care mama lor le-a primit moştenire. Acum au peste 1.500 de oi şi au depășit o cifră de afaceri de un milion de euro.
„Ceea ce noi facem este o continuare a tradiției familiei, creșterea animalelor și fabricarea de brânzeturi. Fiind o zonă montană, creșterea animalelor a fost principala ocupație. În 1998 am primit de la bunica din partea mamei vreo 30 de oi, o vacă și un cal. Deoarece toți trei eram la școală în Brașov, prima intenție a părinților a fost de a nu le ține. Însă cu mai multe rugăminți le-au păstrat și le-am înmulțit în fiecare an. Ideea după care ne-am ghidat a fost aceea că dacă bunicii și străbunicii noștri au reușit să crească animale și să ducă mai departe tradiția în oierit în timpuri foarte grele, atunci pentru noi ar fi o rușine să nu continuăm. Nu este nimic mai plăcut să ai colegi de muncă frații, mama, tatăl… În ziua de astăzi, în care foarte mulți oameni își petrec doar una sau două ore cu familia, noi suntem împreună atât in timpul job-ului, cât și acasă. Acesta este un avantaj foarte mare a afacerilor de familie. Un al doilea avantaj este legat de încrederea și sprijinul pe le ai din partea familiei”, povestește George Cățean.
De la 30 la 1500 de oi
Ferma Cățean a crescut an de an sub conducerea celor trei frați. În 1998 aveau abia 30 de oi, iar acum au ajuns la 1.500 de oi și 100 de vaci de lapte. „În ceea ce privește terenul agricol, suntem mereu în căutare de teren agricol, atât pentru achiziție, cât și pentru arendare. În momentul de față utilizăm peste 250 de hectare de teren arabil și pășune. Creșterea animalelor o facem în mod tradițional, o mare parte din an acestea fiind scoase în pășune. Deținem doar rase locale, pe care le considerăm cele mai potrivite pentru zonă. Exploatarea animalelor se face cu respect față de acestea, bunăstarea lor fiind mai importantă pentru noi decât profitul generat”, mai spune George.
Fabrică de brânzeturi, pensiune și restaurant tradițional
Cei trei frați vor să își extindă business-ul tot în domeniul agricol. „Ne-am propus de ceva timp să construim o fabrică de brânzeturi care să exporte, dar care să păstreze tehniciile tradiționale de producție”, a explicat George Cățean. „Pentru mine, ca și economist, provocarea cea mai mare este de a minimiza cât mai mult costurile, crescând astfel nivelul de profit”.
➡ Citește articolul complet în #3 al revistei fwdBV
4 comentarii
Bravo voua. Mult succes incontinuare.
Si marmota invelea ciocolata
Si marmota invelea ciocolata
Si marmota invelea ciocolata