Demersurile în vederea realizării unui parteneriat între Primărie și Consiliul Judeșțean Brașov pentru continuarea lucrărilor la aeroport au demarat încă de anul trecut, cele două entități votând doar o asociere de principiu, pentru a intra „în joc”, municipalitatea solicitând autorităților județene să determine cu exactitate cheltuielile efectuate până acum, dar și care este valoarea lucrărilor care au mai rămas de efectuat, pentru a ști la ce se înhamă. După ce CJ Brașov a făcut un bilanț al investițiilor din ultimii zece ani în acest obiectiv, rezultând o sumă de peste 24,7 milioane de lei, la finele lunii mai, cele două autorități au aprobat cele două asocieri.
Deocamdată, nu a fost găsită formula juridică pentru ca Primăria să și poată investi în acest proiect. „Este bine de știut că nu există o societate la nivelul Consiliului Județean sau Municipalității care să deruleze această investiție. Până acum, s-a desfășurat din credite bugetare, și sunt lucruri ce trebuie încadrate din punct de vedere legal, fiindcă nu poți lua un credit și să i-l dai altcuiva. Trebuie să se ajungă la o formulă, care să fie prez în comisiile de specialitate și în Consiliul Local. De asemenea, cred că la nivelul Consiliului Local ar trebui constituită o echipă care să participe la întâlnirile, discuțiile cu reprezentanții CJ Brașov și să armonizeze lucrurile din acest punct de vedere”, a explicat primarul Brașovului, George Scripcaru.
Acesta a ținut să sublinieze faptul că municipalitatea nu poate investi bani publici într-un amplasament în care nu este parte sub o formă. „Colegii de la Consiliul Județean au cerut niște păreri din acest punct de vedere. Pentru ca municipalitate să acceseze o finanțare, trebuie în primul rând decizia Consiliului Local, dar trebuie obținut și avizul Comisiei Ministerului de Finanțe pentru a accesa împrumutul. Acestei comisii trebuie să îi argumentezi de cei iei banii, la fel și în cazul băncii de unde contractezi împrumutul. Din punct de vedere legal, municipiul Brașov nu poate investi pe raza altei localități sau pe un amplasament pe care să nu aibă o formulă de asociere, iar acum se caută formula juridică care să se încadreze din punct de vedere legal”, a punctat Scripcaru. Acesta a precizat că una dintre variante este constituirea unei societăți, dar și clarificată legea terenului prin care se va face transferul de la Institutul Cartofului.