Stiri Brasov, Turism

Munții Făgăraș pot fi salvați de la distrugere și deveni Yellowstone-ul Europei doar prin implementarea unor afaceri verzi

drum muntii fagarasO echipă de 7 specialiști sociologi a cules date socio-economice din rândul celor 28 de comunități din jurul sitului Natura 2000 Munții Făgăraș, a stat de vorbă cu localnicii și a identificat soluții privind dezvoltarea zonei din jurul Munților Făgăraș, cu respectarea valorilor și a patrimoniului natural. Cu ajutorul unei echipe de filmare de la Ateles Films Olanda, a fost realizat un videoclip despre păstrarea zonelor vaste de sălbăticie din Munții Făgăraș și dezvoltarea umană, concepte antagonice, dar care pot exista.

Astăzi, la Prefectura Brașov, a avut loc un seminar care a avut ca scop diseminarea rezultatelor proiectului „Studiul potențialului economic și ecologic al inițiativelor economice bazate pe conservare pentru îmbunătățirea economiei locale, a serviciilor ecosistemelor și biodiversității, în Situl Natura 2000 Munții Făgăraș”, derulat de Fundația Conservation Carpathia Brașov, la care au participat primari și responsabili de mediu din localitățile ce înconjoară Munții Făgăraș, dar și reprezentanți ai autorităților.

Se pot face afaceri fără distrugerea naturaleții muntelui

Fundația Conservation Carpathia Brașov le-a prezentat celor direct implicați cum pot să prindă viață ideile celor care vor să dezvolte inițiative economice verzi şi totodată, cum putem să păstram naturaleţea Munților Făgăraș. Conservation enterprises sau afacerile „verzi” sunt acele inițiative economice care folosesc cu precădere resurse regenerabile, sunt conduse de localnici, crează locuri de muncă în zonă și, mai ales, susțin biodiversitatea. „Această inițiativă vine în ajutorul instituțiilor publice implicate în protecția mediului având în vedere că permite o schimbare de optică la nivelul comunităților de pe raza ariilor protejate vizate. Locuitorii încep să înțeleagă faptul că existența unor areale de o mare valoare naturală reprezintă o oportunitate ce trebuie valorificată, nu doar o sursă de impunere a unor restricții ce le limitează libertatea de acțiune. Sperăm ca acest model să fie preluat la nivelul întregului județ, având în vedere că Brașovul se bucură de un patrimoniu natural inestimabil, ce trebuie pus în valoare și care poate aduce importante beneficii economice comunităților”, a subliniat Ciprian Băncilă, prefectul Județului Brașov.

2 milioane de eruo investite în refacerea ecosistemelor

În ultimii ani, Fundația Conservation Carpathia Brașov a cumpărat 17.000 ha păduri și pășuni alpine în vederea conservării, a refăcut 15 km de șanțuri de eroziune și a plantat 750.000 de puieți, respectiv aproximatvi 300 de ha reîmpădurite, pe terenuri care au fost exploatat ilegal în ultimii 10 ani și pădurile tăiate în întregime. Fundația a investit în total 2 milioane de euro în refacerea ecosistemelor. „Munții Făgăraș, în vastitatea, sălbăticia și frumusețea lor, ar putea deveni o zonă de vizitare unică în Europa. Ar putea fi Yellowstone-ul Europei, pentru că nicio altă locație de pe continentul nostru nu se compară cu biodiversitatea Munților Făgăraș.”, a precizat Christoph Promberger, Director Executiv FCC. „FCC vrea să devină un partener activ în promovarea unei economii verzi în jurul Munților Făgăraș, iar acum facem primii pași. Suntem convinși că vor fi inițiative bune, dar știm că lucrurile nu vor fi simple și că va fi un proces de lungă durată. Dezvoltând afaceri verzi, comunitățile locale pot avea beneficii pe termen lung, atât sociale, cât și economice, iar impactul negativ asupra mediului înconjurător va fi mult diminuat”, a completat Daniel Bucur, Manager proiect.

 

 

Esti Companie? Aplica gratuit!

Puteţi adăuga job-urile disponibile în compania dumneavostră pentru a fi vizibile pe site-ul BizBraşov, dacă solicitaţi un cont. Doar aşa veţi putea intra în contact direct cu candidaţii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*