Lucrările la noul Centru de Afaceri și Incubator Tehnologic din Bartolomeu au fost abandonate în această primăvară, după ce contractul încheiat a expirat. Astfel, până la desemnarea unui nou constructor, în luna aprilie, Primăria Brașov a lansat o licitație în vederea încheierii unui contract cu o firmă specializată, care să păzească șantierul. Contractul urma să fie încheiat pe o perioadă de șase luni, valoarea acestor servicii fiind estimată la suma de 129.948 de lei, fără TVA, respectiv 155.937,6 lei, cu TVA inclus.
2 paznici ziua, 4 noaptea
Sorin Toarcea, ne-a declarat că acest contract a fost câștigat de firma Romold din Vaslui, care are un punct de lucru și la Brașov, și care a avut cea mai bună ofertă din punct de vedere economic, având în vedere că acesta era criteriul de atribuire al licitației. Acesta a precizat că Primăria achită 24.000 de lei cu tot cu TVA pentru serviciile de pază (144.000 de lei pentru cele șase luni). Practic, Primăria plătește aproximativ 800 de lei pe zi pentru a asigura paza acestui obiectiv, iar, teoretic, conform prevederilor din contract după cum au precizat reprezentanții municipalității, la datorie ar trebui să fie 2 paznici pe timp de zi și 4 pe timp de noapte, având în vedere că trebuie păzit un perimetru de aproximatvi 10.000 de metri pătrați. Cel mai probabil, nimeni nu a verificat până acum, dacă se și respectă prevederile contractuale.
Realitate diferită față de contract
Reporterii BizBrașov au fost recent în zonă pentru a vedea care este stadiul la care au fost stagnate lucrările la acest obiectiv de investiție, pentru care a fost obținută inițial o finanțare europeană de 50% din valoarea eligibilă a proiectului, care a fost de 51 de milioane de lei. Constructorul inițial a reușit să dea formă clădirii, chiar a montat și instalațiile interioare de climatizare, însă nu a mai apucat să pună și geamurile peste tot, astfel că este un „open-space” de unde ar putea dispărea diverse lucruri dacă nu este pază, chiar dacă perimetrul este îngrădit. În ceea ce privește paza, în realitate, cel puțin la acel moment, lucrurile nu prea semănau cu ceea ce este stipulat în contract.
Cei mai vrednici paznici rămân câinii
Astfel, cei mai vrednici paznici ai șantierului sunt trei maidanezi, care s-au sesizat imediat ce reporterii au ajuns lângă poarta ferecată cu lacăte a șantierului. Probabil deranjat de larma dată de câini, după câteva minute, dintr-o încăpere bine ascunsă sub clădirea principală a apărut și un paznic nedumerit, fără a avea vreun echipament de protecție și de intervenție, care după dce a meditat puțin, văzând că reporterii – care erau pe stradă, respectiv pe domeniul public – și fotografiază, a început să strige de după bălăriile înalte de peste un metru că „nu e voie bă să filmați!”.
Paznicul nu face distincția între domeniu public și perimetrul pe care îl are în grijă
Probabil agentul nu știa prea bine ce are în atribuții să păzească și nu făcea distincția între șantier și domeniul public de lângă șantierul pe care ar trebuie să-l păzească împreună cu un alt coleg de-al său, care în ciuda larmei iscate nu și-a făcut apariția, fiind probabil într-o „pauză”. Probabil agentul „vigilent” care în opinia sa își făcea datoria, nici nu observase că pe partea cealaltă (respectiv spre câmp) erau două mașini, care puteau fi o „amenințare” mult mai mare pentru perimetrul pe care-l păzește.
Paznicul zelos a fost extrem de deranjat însă că se „filmează” și că „trebe autorizație”, indiferent cine ești, că „poți fi și Dumnezeu” (aducând și alte injurii), dar el nu permite să se filmeze sau fotografieze acest obiectiv, de parcă era cel puțin o bază militară secretă. În ciuda faptului că i s-a explicat că fotografiile se fac de pe domeniul public, dar și cine sunt cei care le fac, agentul n-a înțeles și simțindu-se „amenințat” (chiar dacă era pe timp de zi) a avertizat că va suna la Poliție pentru ajutor. Văzând că omul are mintea odihnită, reporterii au plecat din zonă, însă ne întrebăm, dacă șantierul chiar ar fi fost atacat, cum putea paznicul, care nu avea nici un echipament, să se lupte cu infractorii până la sosirea Poliției?! Asta dacă mai apuca să sune…
Ce ar trebui de fapt să facă paznicii
Firma Romold care gestionează activitatea de pază la acest obiectiv ar trebui să ia în considerare faptul că în anunțul de licitație i se cere ca „prin serviciile de pază şi protecţie trebuie să se asigure paza împotriva furturilor şi a distrugerii bunurilor precum şi a altor acţiuni producătoare de pagube materiale în cadrul şantierului de construcţii aferent obiectivului de investiţii”, nicidecum ca paznicii să-i ia la întrebări și să-i amenințe pe cei care trec pe lângă acest șantier, pe un perimetru liber care este domeniu public. De asemenea, firma vasluiană ar mai trebui să ia în considerare că un asemenea comportament al unui agent de pază poate fi sancționat conform prevederilor Codului Penal, iar nerespectarea prevederilor contractului încheiat cu Primăria ar putea atrage după sine alte sancțiuni.