Luna trecută, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Brașov au demarat lucrările de decolmatare a canalelor Timiș și Graft, care colectează apele pluviale de pe anumite tronsoane din oraș. Cele două canale se unesc în curtea fabricii Prodlacta, unde este și un denisipator, care a fost decopertat pentru a se curăța albiile celor două cursuri de apă, care sunt cadastrate de harta hidrografică a Brașovului. „Orice pârâu cară aluviuni , astfel că se obturează scurgerea sa. Operațiunea de curățare este destul de dificilă, fiindcă cele doup canale sunt acoperite pe cea mai mare porțiune. Totodată, pe lângă aluviuni, care este normal să fie aduse de ape, au fost aduse și tot felul de obiecte care nu ar avea ce să caute pe cursul unei ape. Acţiunile pe partea acoperită se desfăşoară în condiţii destul de grele, aproape ca în minerit, angajaţii SGA fiind nevoiţi să intre pe cele două canale şi să cureţe manual, cu lopata. Am găsit tot felul de lucruri care nu au ce să caute într-un canal, de la frigidere, uşi, saltele, până la cauciucuri de maşini şi genţi de voiaj. Este păcat că nu toţi braşovenii înţeleg că aceste canale nu sunt depozite de gunoi, iar, prin gestul lor, pot produce blocarea pâraielor şi, în acest fel, inundarea zonelor de locuit. Canalul Timiş este foarte lung, are 17 km şi, ca să ne asigurăm că nu apar niciun fel de probleme, ar trebui să punem un inspector la fiecare 500 m ca să se asigure că nu sunt aruncate astfel de gunoaie în canal”, a precizat viceprimarul Brașovului Barabas Lazlo. Practic muncitorii intră pe canal încarcă în roabă mizeriile și aluviunile în roabe pe care le aduc la gura de vizitare de unde acestea sunt încărcate cu excavatorul în camioane.
Vezi în galeria foto de mai jos ce gunoaie au fost strânse de pe canalul Timiș (Foto: SGA Brașov):
Se ia în calcul descoperirea pe anumite tronsoane a canalului
Canalul Timiș are și o istorie bogată, acesta fiind amenajat de către cei care locuiau în Brașov acum mai bine de cinci secole pentru a transporta apa potabilă către oraș. Odată cu dezvoltarea orașului, acesta s-a transformat dintr-un pârâu cu apă curată într-un canal care preia apele pluviale, dar și în care se deversau ape reziduale. Viceprimarul Brașovului a precizat că această problemă a fost rezvolvată în mare parte, iar acum planul edililor este de a pune în valoare acest canal. „În perioada în care Braşovul era puternic industrializat, Canalul Timiş era negru şi a fost nevoie de acoperirea lui, pentru că mirosea. Acum, în afara unor gunoaie, în acest curs de apă nu se mai aruncă nimic, astfel că apa este curată. Astfel, luăm în calcul şi descoperirea canalului Timiş pe anumite tronsoane, cum este, de exemplu, porţiunea de pe strada Castanilor, însă, pentru astfel de modificări în reţele, vom avea nevoie de investiţii mari, pe care le-am putea face din fonduri europene. După o analiză atentă a porţiunilor care pot fi descoperite, am putea aplica pentru accesarea unor asemenea fonduri”, a explicat viceprimarul. Canalul, care vine din zona Dârste, a fost acoeperit din cauza faptului că emana mirosuri pestilențiale, ținând cont că se deversau în el tot felul de ape reziduale. Cursul de apă se uneşte în zona fabricii Prodlacta cu Pârâul Graft, care porneşte de la Pietrele lui Solomon, trece pe sub cartierul Şchei. În zona După Ziduri, Graftul este descoperit, după care este trecut iar în subteran, în apropiere de Biblioteca Judeţeană. Tot în subtrean, cele două ape trec pe sub cartierul Bartolomeu, iar apoi se unesc, formând un singur curs de apă care se varsă în Ghimbăşel.
Aceste lucrăi de decolmatare a celor două canale au drept scop principal eliminarea surprizelor neplăcute de inundare a unor zone din oraș, cum este zona Stadionului Tineretului, atunci când sunt precipitații abundente. De asemenea, cei de la SGA Brașov au început lucrări de decolmatare a canalului Timiș, pe porțiunea descoperită dintre sediul Recon și gura de vărsare în Canalul Ghimășel. „Pe strada Spicului, unde albia Timişului e descoperită, la ultima ploaie, din cauza aluviunilor şi a unui podeţ, cursul de apă s-a blocat şi s-a revărsat în parcarea unui bloc. În acest moment, se iau măsuri de ridicare a malurilor canalului şi de toaletare a arborilor. În perioada următoare, se va trece la decolmatarea manuală a sectiunii aval de confluență cu pârâul Graft prin realizarea unor guri de vizitare pe sectorul străzii Ghoerghe Doja, precum și la continuarea decolmatării pe tronsnul aval SC Recon SA –pod strada Lanii. Totodată, în paralel cu aceste lucrări, se vor face manevre din priza Dâmbu Morii pentru asigurarea unor debite mai mari pe pârâul Canal Timiș care să permită realizarea spălărilor secțiunii din aval de Prodlacta”, a mai precizat Lazlo Barabas.
Vezi mai jos cum se desfășoară operațiunile de curățare a albiei acestui pârâu: