Zece ani de prietenie Brașov – Nurnberg: urmează și dezvoltarea schimburilor economice între companii din cele două orașe
0Urmează încheierea de noi parteneriate
După discursurile reprezentanților autorităților din cele două orașe pe scena evenimentului, a avut loc o discuție privată intre: reprezentanții Municipalității brașovene și reprezentanții Primaăiei Nurnberg, primarul Ulrich Maly si Cristina Plewinski (director-Departamentul pentru relatii internationale). Printre temele abordate în cadrul discuției au fost încheierea unor parteneriate între instituțiile și organizațiile din cele două orașe, în special din domeniile culturale și educaționale, dezvoltarea schimburilor economice dintre companiile din Brașov și Nurenberg, toate acestea beneficiind de susținerea comunității românești din Nurnberg. La finalul întâlnirii, partea română a adresat o invitatie primar Urlich Maly de a vizita Brașovul, invitație la care domnia sa a răspuns pozitiv, astfel că în următoarea perioadă se vor discuta amănuntele pentru organizarea acestei vizite.
„Prietenia dintre cele două orașe poate fi utilă folos pentru a dezvoltă cele două comunități armonios împreună. Când vorbim despre dezvoltare trebuie să ne gândim la dezvoltarea din punct de vedere economic, cultural și educațional. Astăzi Brașovul se bucură de faptul că o parte din industria brașoveană este de sorginte germană, așa cum și înainte sașii brașoveni au fost fondatorii industriei locale înființând fabrici (Hidromecanica, Tractorul, IUS). Tot în orașul nostru, Kronstadt, se continuă tradiția dezvoltării culturale germane prin Liceul Honterus și Școala gimnazială nr. 12, unități de învătământ cu profil german și cu sărbătoririea de tradiții germane. Aceste lucruri trebuie să continuie și să cunoască noi pași. Continuitatea acestor lucruri trebuie să se producă prin dezvoltare sustenabilă. În acest sens eu văd continuarea acestei dezvoltări prin noi parteneriate. De exemplu, un parteneriat între universitatea Erlangen din Nuremberg și Universitatea Transilvania ar fi de bun augur. Acest parteneriat ar fi o evoluție frumoasă a faptului că în momentul de față Brașovul prin parteneriate cu companii din Germania a înființat școli profesionale care pregătesc ținerii noștrii pentru a lucra în acele companii. Pe plan cultural dezvoltarea noastră se poate realiză prin turism. Brașovul a fost dezvoltat sute de ani de către sașii care au locuit în acea zonă. În acest timp, amprenta lor asupra orașului este vizibilă prin Biserică Neagră construită în stil gotic și a multor monumente și case construite folosind arhitectură cu specific german”, a spus viceprimarul Mihai Costel, cu ocazia derulării acestui eveniment la Nurnberg.