Furnizorul de apă al Brașovului vrea să obțină încă 103 milioane de euro pentru continuarea programelor de investiții
Compania Apa Brașov a anunțat, ieri, finalizarea proiectului „Reabilitarea şi extinderea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Braşov”, co-finanţat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu). Valoarea proiectului a fost de aproximativ 565,64 milioane de lei, fără TVA, circa 90 de milioane de lei neputând fi cheltuiți. „De exemplu, proiectul de la Moieciu nu am putut să îl realizăm deoarece oamenii din zonă sunt foarte atenți cu proprietățile lor, iar un astfel de proiect de canalizare nu se poate realiza doar pe suprafața publică. În plus, cei de la CNADNR ne-au respins solicitarea de a instala conductele sub carosabilul drumului național care traversează comuna. Ulterior, însă, au anunțat că vor fi de acord, pentru că au și ei un proiect cu finanțare europeană pentru modernizarea acelui drum, motiv pentru care am depus cerere de finanțare pentru un nou proiect”, a explicat Doru Șopterean, director Programe Externe în cadrul Companiei Apa Brașov
Localităţile care au beneficiat de lucrări în cadrul acestui proiect sunt Braşov, Feldioara, Codlea, Moieciu, Bogata, Rupea, Lunca Câlnicului, Bod, Sânpetru, Săcele, Ghimbav, Hărman şi Prejmer. „Într-o mare parte din aceste localități, Compania Apa nici nu era operator, dar am devenit operatori în urma implementării acestui proiect”, a spus sursa citată. De asemenea, Șopterean a explicat că proiectul care tocmai s-a finalizat a urmărit implementarea serviciilor de apă și canalizare în comunitățile cu mai mult de 10.000 de persoane. „Am mai un proiect pe care intenționăm să obținem finanțare europeană de 103 milioane de euro pentru acoperirea cu aceste servicii și pentru comunitățile cu 2.000 de locuitori”.
Peste 100 de kilometri de rețea de canalizare
„Investiţiile în apa potabilă s-au concretizat în cifre impresionante pentru judeţul Braşov – 49,7km extindere a reţelei de apă, 94,4km de reţea de distribuţie a apei potabile reabilitate, 45,5km de aducţiune, 2 rezervoare noi şi 3 reabilitate, 2 staţii de tratare a apei modernizate şi una nouă, montarea a peste 6800 de contoare, precum şi automatizarea proceselor la multe din obiective. În privinţa apei uzate, proiectul a însemnat: 4 staţii de epurare noi şi una reabilitată, 17km de colectoare, 107km de reţele de canalizare extinse şi aproape 4,3km de reţele reabilitate, precum şi 14 staţii de pompare nou construite”, susțin reprezentanții Companiei Apa, o societate comercială controlată de Consiliul Județean Brașov și Primăria Brașov, fiecare având câte 42% din capital.
Canalizare în Supini – la finele lui 2019
Compania Apa ar fi trebuit să finalizeze anul trecut canalizarea cartierului Stupini din municipiul Brașov, dar firma care a câștigat în 2014 licitația în acest sens, Cooperativa Edile Appenimo SCRL nu a început lucrările în timp util, iar ulterior a intrat în insolvență. Potrivit lui Șopterean, Compania Apa a depus un proiect de finanțare de aproximativ 90 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor la canalizarea din Stupini și finalizarea lucrărilor de la Moieciu. „Noi ne-am obligat în acest proiect să finalizăm canalizarea din Stupini până la finele lui 2019”.
De altfel, se pare că porțiunea de canalizare din Stupini este „bântuită” de „țepari”. La finele lui 2013, contractul pentru realizarea proiectului „Colectoare apă uzată Ghimbav – SE Braşov – SE Feldioara şi aducţiune nouă Stupini – Feldioara” a fost rezililiat după ce o firmă germană a dovedit că spaniolii de la Peyber Hispanica SL, care câștigaseră licitaţia pentru derularea lucrărilor în cadrul acestui proiect alături de societatea Criteria SRL, au folosit un portofoliu de lucrări în fals. Proprietarul acesteia a și fost condamnat la șase ani de închisoare pentru acest lucru.
Îmbunătățirea calității apei
„Principalele beneficii pentru populaţie ale implementării acestui proiect sunt: în cazul alimentării cu apă, avantajele vizează conformitatea cu standardele Directivei Uniunii Europene, îmbunătăţirea calităţii apei, asigurarea calităţii si disponibilităţii serviciilor de furnizare, securitatea îmbunătăţită a alimentarii cu apă, precum şi reducerea pierderilor. În privinţa colectării şi tratării apelor uzate, beneficiile vizează îmbunătăţirea calităţii apelor de suprafaţă şi a mediului înconjurător, conformitatea cu standardele de tratare ale Directivei cu privire la Epurarea Apei Uzate Urbane, diminuarea riscurilor asupra sănătăţii umane, reducerea infiltraţiilor în sistem, precum şi reducerea poluării râurilor”, a mai spus Doru Șopterean.