Începând din 4 iulie și până pe 10 iulie 2016, Propark-Fundația pentru Arii Protejate împreună cu partenerii săi va organizeaza cea de-a doua ediție a „Săptămânii Ariilor Protejate” , ce are drept scop promovarea valorilor naturale din ariile protejate. Roxana Iordăchescu, coordonatarea proiectului a precizat că prin intermediul acestui eveniment se dorește și o colaborare între comunități, dar și între ariile protejate. „Ariile naturale protejate din judeţul Braşov merită să fie cunoscute şi apreciate atât de braşoveni cât şi de turiştii care ne vizitează, evenimentul pe care îl organizăm adresându-se tuturor categoriilor de vârstă. Am pregătit o serie de activităţi diverse menite să prezinte frumuseţea acestor zone, de la expoziţii de fotografie în aer liber, la proiecţii de filme care prezintă ariile protejate din România, conferinţe publice despre importanţa ariilor protejate, excursii ghidate pentru copiii din Racoş şi Hoghiz la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Piatra Craiului, precum şi organizarea unei tabere de geologie la Complexul Geologic de la Racoş”, a declarat Roxana Iordăchescu, manager de proiect.
Lecții, ca un joc pentru cei mici
Copii care vor merge pe 5 iulie în această excrusie, vor mai participa și la o altă activitate inedită, respectiv jucarea board-game-ului educaţional CUiB împreună cu Asociaţia Carpaterra, la Centrul de Vizitare al Parcului Național Piatra Craiului. Acest joc este gândit ca o paralelă între migrația păsărilor și cea a oamneilor. Jocul a fost creat pentru a putea fi folosit la ore de biologie, geografie sau dirigențe și a fost deja jucat de o serie de elevi din școli brașovene și nu numai. „În acest joc, fiecare pasăre pleacă de la Sud la Nord pentru a face pui. Sunt popasuri pentru a mânca și a se odihni, fiecare popas are resruse de hrană diferite, mai sănătoasă sau mai puțin sănătoasă, la fel și în cazul apei. Pe lângă resursele pe care le primesc păsările, elevii mai trag și câte o carte, cu acțiuni ale omului, care pot fi benefice sau nu pentru păsări. Se joacă pe trei tipuri de hărți, respectiv 2015, când resursele naturale sunt la nivelul real de astăzi, în 2065, când resursele scad conform studiilor efectuate și le arătăm copiilor că încălzirea globală va scădea și mai mult resursele și 2165, când poate oamenii vor migra spre Nord pentru a face pui, fiindcă resrusel scad și mai mult”, a explicat Cătălin Cantor, reprezentant al Asociației Carpaterra. Acest joc se va putea juca de către elevi la Asociașia Carpaterra.
Ariile protejate, promovate prin intermediul unor scurtmetraje
O altă activitate în cadrul evenimentului, ce se va desfășura în perioada 4 – 10 iulie, va fi o expoziție de fotografie, a cărei temă e păsări și oamnei. „Încercăm să promovăm legătura dintre păsări și oameni. Expoziția va avea loc de luni până duminică pe aleea din curtea Facultății de Silvicultură”, a spus Roxana Iordăchescu. De asemenea, ariile protejate din Brașov și din țară, vor mai fi prezentate prin intermediul unor scurtmetraje ce vor fi proiectate la Cinemateca Patria, în fiecare zi începând cu ora 20.00, înainte de proiecțiile care rulează la Cinematecă.
Site-ul care îți oferă toate datele despre ariile protejate
Un alt eveniment din Săptămâna Ariilor Portejate va fi joi, de la ora 18.00, câmd Erika Stanciu va vorbi de importanța ariilor protejate și a naturii în viața noastră, la Centrul Cultural Reduta. Conferința va avea loc la Centrul Cultural Reduta și va fi urmată de proeictarea documentarului „Decoperă România Sălbatică”, epidoul 4. Cu această ocazie va fi relansat și site-ul romaniasalbatica.ro, unde va exista descrierea fiecărei arii protejate din țară. „Evenimentul se va finaliza pe 10 iulie cu o tabără de geologie la Racoș, prin care vrem să promovăm zona, care e puțin frecventată de turiști. În această tabără se poate înscrie oricine, o să putem vedea cum arată un vulcan pe dinăuntru, mișcarea plăcilor tectonice și alte lucruri interesante”, a spus Roxana Iordăchescu.
Un comentariu
Felicitari, o intiativa laudabila . Doream sa va spun ca si copiii ce participa la cursurule de educatie muzeala de la Muzeul „Casa Muresenilor” vor merge intr-o excursie la Aria Protejata de la Racos pe data de 6 august 2016.