Pe data de 23 iulie a anului trecut, Primăria Brașov a semnat împreună cu Ambasada Elveției și Unitatea Naţională de Coordonare a Programului şi a Organismului Intermediar, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, acordul de proiect și cel de implementare pentru o investiție finanțată prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian. Reabilitarea cu soluții inteligente a două unități școlare din Brașov, lucrăr ce ar trebui realizate în cel mult doi ani de la semnarea acestor acroduri. Procedurile birocratice în vederea demarării lucărilor au avansat destul de greu. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, a precizat că având în vedere modificările aduse legislației achizițiilor, municipalitatea va trebui să obțină un nou aviz de la partea elevețiană. „După ce vom obține avizul, vom scoate la licitație lucrările la cele două unități de învățământ”, a precizat Sorin Toarcea.
Cerere de finanțare depusă încă din 2014
Primăria Braşov a depus la începutul lui 2014 cererea de finanţare pentru reabilitare cu soluţii inteligente a două unităţi şcolare din municipiu. Banii aferenţi lucrărilor, evaluate la suma de 12,65 milioane de lei (2,98 milioane de franci elveţieni), au fost solicitaţi prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian. Din banii ce vor fi investiţi în cele două şcoli, 8.827.520 de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă pe care Braşovul a primit-o de la elveţieni pe acest proiect, iar cofinanţarea municipiului va fi de 3.822.957 de lei.
Pentru implementarea acestui proiect a fost ales Colegiul de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcoala Generală nr. 4, unde municipalitatea nu a executat până acum reabilitări ale clădirilor din punct de vedere energetic şi termic. Proiectul vizează aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii, care să contribuie la creşterea eficienţei energetice, reducerea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2. Este un proiect care se poate replica şi la alte unităţi de învăţământ din municipiul Braşov, cu rezultate deosebite pe termen lung.
Bani elvețieni și pentru termoficare
Un alt proiect finanțat de elvețieni este cel de reabilitarea a reţelelor termice din cartierul Tractorul, cu o valoare de 6,4 aproximativ milioane franci elveţieni, din care finanţare elveţiană 4,4 milioane. Și în acest caz procedurile birocratice au bătut pasul pe loc, poate și din cauza faptului că în cazul furnizorului de energie termică situația nu a fost prea roz în ultimul an.
Un comentariu
…..nu s-au găsit constructorii dispuși să dea șpaga obligatorie…..ĂSTA-I ADEVĂRUL !!