Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică Regulamentul privind ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, așteptat de peste un an. Acestea, chiar dacă blocau traficul, nu mai puteau fi luate, după ce în mai 2015 Înalta Curte a spus ca activitatea nu poate fi reglementată de autoritățile locale.
Proiectul de hotărâre dă dreptul doar administraţiilor publice locale sau administratorul drumului public să pună în aplicare măsura ridicării vehiculelor staţionate neregulamentar. „Aplicarea măsurii tehnico-adminsitrative, în trecut, a cunoscut şi o serie de situaţii excesive, generate de lipsa unor prevederi clare sau chiar de interpretarea greşită a legii şi ignorarea scopului pentru care se realizează ridicarea vehiculului. În acest sens, se propune ca măsura să nu fie dispusă sau să înceteze executarea sa dacă în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern realizată de Ministerul Afacerilor Interne.
Ar urma să fie ridicate și mașinile lăsate pe trotuare sau piste de biciclete
Proiectul le nu le mai dă posibilitatea poliţiştilor rutieri sau poliţiştilor locali cu atribuţii legate de circulaţia rutieră să dispună ridicarea vehiculelor cu regim prioritar de circulaţie care se află în acţiuni de intervenţie sau în misiuni cu caracter de urgenţă, nefiind vorba despre o staţionare voluntară, ci de îndeplinirea misiunii.„Transportarea la locul de depozitare se poate face numai cu vehicule specializate, care asigură preluarea în totalitate a vehiculului transportat pe caroseria vehiculului transportor; încetarea operaţiunilor, dacă la vehicul se prezintă conducătorul auto, înainte de iniţierea transportului către locul de depozitare; regula se circumscrie scopului urmărit de legiuitor, şi anume îndepărtarea obstacolului de pe carosabil, şi devine aplicabilă cu condiţia plăţii contravalorii operaţiunii de ridicare; aceasta constituie totodată şi o garanţie că nu vor exista situaţii abuzive, de solicitare a suportării unor cheltuieli care nu au fost efectuate (cele aferente transportului şi depozitării vehiculului)”, se mai arată în documentul citat.
O altă modificare propusă este aceea că nu doar „partea carosabilă” este zona de unde se pot ridica vechiculele ci şi de pe pistele de biciclete sau acolo unde este împiedicată circulaţia în siguranţă a pietonilor.
Mașinile care încurcă traficul le dau bătăi de cap edililor brașoveni
„Așteptăm finalizarea procedurii de modificare a legislației în vigoare și în cazul în care noua legislație va prevedea obligația administratorului drumului de a gestiona această activitate, vom lua toate măsurile ca în cel mai scurt timp să aplicăm noile prevederi. În ultimii ani, ne-am confruntat cu situații în care șoferi blocau treceri de pietoni, carosabil, benzi de biciclete sau trotuare ceea ce crea mari probleme în circulația rutieră și pietonală. Cu toate că Poliția Locală intervenea, în afară de amendarea șoferului, nu putea să îndepărteze acel pericol”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.
RAT are încă în parcul auto utilajul de ridicări
Din 2010 și până anul trecut, de ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar s-a ocupat RAT Brașov. Regia deține încă în parcul auto utilajul de ridicări, după ce inițial l-a scos la vânzare, ținând cont că nu mai era de folos. Prețul de pornire în conformitate cu evaluările făcute de RAT Brașov fusese de 129.815 de lei, la licitația din luna decembrie a anului trecut, iar la licitația din luna mai prețul a scăzut la 84.380 lei, inclusiv TVA, dar nici de aceastădată nu s-a găsit un cumpărător. Utilajul are o vechime de peste patru ani și este în stare de funcționare.
Ridicarea vehiculelor nu s-a mai putut face în urma unei decizii din 25 mai 2015 luate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un Recurs în Interesul Legii. Judecătorii au stabilit că reglementarea felului în care se dispune ridicarea vehiculelor nu poate fi făcută în baza unor hotărâri de consiliu local. Curtea de Apel Bucureşti a dispus la sfârşitul lunii mai ca Ministerul Afacerilor Interne să emită, în cel mult 30 de zile, un act normativ prin care să stabilească felul în care se poate face ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar. Procesul a fost deschis la cererea Primăriei Sectorului 1, care a cerut să fie reglementat de urgenţă acest domeniu.
Un comentariu
Vehiculele persoanelor cu dizabilitati ar trebui sa aiba afisate pe parbriz vignete speciale mentionand acest fapt. Cei care se parcheaza ilegal pe locurile dedicate invalizilor trebuiesc sa fie crunt amendati cum este cazul in Vestul Europei. Problema este grava in RO unde marlanii (loviti de dizabilitati mintale) nu respecta nicio lege si carora numai frica de bastonul legii poate sa'i corijeze.