Veniturile Castelului au fost anul trecut de 3,6 milioane de euro, cu 36% mai mult decât în anul anterior
Afacerile companiei care administrează Castelul Bran au crescut anul trecut cu 36%, până la 16,14 milioane de lei (aproape 3,6 milioane de euro), în timp ce profitul a urcat cu aproape o treime, de la 7,31 milioane de lei la 9,73 milioane de lei (aproape 2,2 milioane de euro), potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor. De asemenea, numărul de angajați al Companiei de Administrare a Domeniului Bran a crescut anul trecut de la 35 la 48.
630.206 de turiști au vizitat anul trecut Castelul Bran, în creștere cu 14,5% față de anul anterior. Românii au început să fie mai atrași de ideea vizitării castelului, raportul dintre vizitatorii străini și români reducându-se de la 61% – 39% în 2014, la 56% – 44% anul trecut. Chiar și așa, numărul turiștilor străini care au ajuns la castel a fost în creștere cu 10%, susțin reprezentanții companiei care administrează Castelul Bran.
Dominic de Habsburg a primit Castelul Bran în urma retrocedării acestuia pe 26 mai 2006. Dispoziţia de restituire a fost semnată de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodată, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, şi Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede că acesta va rămâne muzeu trei ani. Prin respectivul acord au intrat în posesia lui Dominic de Habsburg următoarele proprietăţi: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria şi un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele două lacuri din parcul castelului, cu o suprafaţă totală de 1.400 mp, şi drumul de acces, de 1.650 mp. Retrocedarea în natură a avut loc după aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor şi avocaţii noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti.
Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari. Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură. Avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut, la începutul lunii decembrie 2006, o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov. Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, a anunţat, în acel moment, că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing pe o perioadă de zece ani la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar. Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care urma să elaboreze un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii, preţul estimat de această dată fiind de 100 de milioane de euro. Castelul Bran, a cărui primă atestare documentară datează din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din România. El atrage turişti străini mai ales datorită faptului că este asociat cu numele lui Dracula – faimă ce i se trage de la romanul „Dracula” al lui Bram Stoker.
Un comentariu
Sa speram ca noul presedinte al CJ nu va mai neglija acel drum care duce la Bran,si este de tot rasul.
Ma mir cu se putea lauda Cancescu cu centru turistic,si Nita cand dai in gropi de cativa ani,noroc ca s-au mai carpit cu niste baligi de asfalt pana la Tohanul nou.