Pentru a proteja pădurile virgine din România este nevoie de un cadru legislativ care să le asigure protecția, dar și de repere clare privind identificarea acestor păduri. După campania pentru protejarea pădurilor virgine din 2011, WWF a obținut în 2012 instituirea legislației necesare pentru protejarea acestor păduri. Ultimul pas – identificarea lor, constă în înființarea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Odată instituit acest Catalog, WWF va putea să propună, alături de alte inițiative, includerea celor peste 20.000 ha de pădure identificate deja în ultimii patru ani, folosind resurse proprii. Catalogul instituie o protecție imediată printr-un sistem de identificare și evidența a pădurilor virgine care va permite implicarea tuturor celor interesați, inclusiv administratori de păduri și firme de exploatare.
Catalogul, în dezbatere publică
Din 24 mai, timp de o lună, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a suspus dezbaterii publice Proiectul de Ordin de Ministru privind constituirea Catalogului. în acest timp, cetățenii și instituțiile interesate pot transmite sugestii privind formă acestuia. Propunerile vor fi luate în considerare în cadrul ultimei dezbateri, sub coordonarea autorităților publice, care va avea loc pe data de 23 iunie, unde va fi adoptată formă finală. WWF-România încurajează toate părțile interesate să contribuie la această dezbatere, astfel încât la finalul acesteia să avem o legislație cât mai eficientă și aplicabilă pentru ultimele păduri virgine din Europa. Aproximativ 20.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine au fost identificate și cartate în urma evaluărilor de teren realizate de WWF. În județul Brașov sunt peste 4.300 de hectare de astfel de păduri.
„Pădurile virgine și cvasivirgine sunt ecosisteme forestiere cu structuri primare, ce s-au format și dezvoltat printr-o evoluție naturală de mii de ani și care nu au fost influențate în mod semnificativ sub raportul structurii, stațiunii și proceselor ecosistemice prin activități antropice. Dacă pădurea virgină dispare, nu se pierde numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii dar îi va urmă și o parte a identității culturale a comunităților locale din România. În contextul creșterii presiunii asupra resurselor naturale și văzând ritmul cu care aceste păduri dispar, se înțelege prioritatea dezvoltării în regim de urgență a unui cadru legislativ eficient, care să permită tuturor celor interesați să se implice într-un mod contructiv pentru ocrotirea acestei mosteniri” a declarat Radu Vlad, Manager program păduri la WWF-România.
Pădurile virgine nu pot fi protejate dacă nu sunt identificate, cartate și recunoscute
WWF a inițiat înființarea acestui Catalog că soluție pentru instituirea unor proceduri eficiente de protecție pe termen lung a pădurilor virgine și cvasivirgine, după mai multe demersuri legislative, respectiv Ordinul de Ministru legat de stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine din România (Ordinul 3397/2012) și Codul Silvic, legea organică care instituie Catalogul (Codul silvic art. 26 alin. 3) că instrument de evidența și gestiune a pădurilor virgine și cvasivirgine din România, pentru a le asigură ocrotirea pe termen lung.