Zece centre județene de transfuzie sanguină, printre care se numără și cel de la Brașov, vor fi renovate și dotate cu aparatură medicală, până la finalul anului, în cea de-a două etapă a programului „O șansa pentru viata”, implementat de Asociația React și finanțat de Fundația Vodafone România.
Fiecare dintre acestea va beneficia de renovare și dotare cu aparatură modernă în bază unei analize de nevoi realizate de organizatori în primele luni ale acestui an. Centrul de la Brașov, va beneficia de renovarea circuitului donatorilor și dotare cu echipament de recoltare sanguină.
Anual în aceste 10 centre donează peste 83.700 de donatori. Sângele recoltat este analizat, prelucrat și transformat în preparate sanguine care ajung la pacienții din 80 de spitale din toată țara. Centrele de transfuzii județene sunt singurele unități medicale abilitate să recolteze și să ofere sânge pentru sistemul medical. În fiecare an, peste 150.000 de pacienți sunt beneficiarii direcți ai sângelui furnizat de aceste centre.
O investiție de peste 538.000 de euro
„Criteriile după care am selectat cele zece centre, la fel ca și anul trecut, sunt unele transparente. Am ținut cont, pe de o parte, de numărul de donatori, și pe de altă parte de gradul de deteriorare, în special în ceea ce privește circuitul donatorului, sau de lipsă aparaturii medicale moderne. Prin renovarea noilor centre vrem să ne reintarim angajamentul de a susține donatorii de sânge și personalul medical în activitatea pe care o desfășoară, salvatoare de vieți omenesti”, a declarat Angela Galeță, Directorul Fundației Vodafone România.
Această nouă etapă a programului „O șansa pentru viata” este finanțată de Fundația Vodafone România cu 190.000 de euro. Valoarea totală a sumei investite de fundație în renovarea centrelor de transfuzie sanguină ajunge, astfel, la 538.530 de euro. Cele opt centre renovate în 2015 recoltează sânge de la o treime din donatorii din România și deservesc 291 de spitale.