Federația Hotelierilor din Turcia TUROFED a semnat la finele săptămânii trecute împreună cu Casa de Comerț Balcanică, care își are sediul la Brașov, primjul protocol de colaborare în vederea promovării reciproce a turismului din România și Turcia. Acest protocol, care a fost semnat în orașul Kemer din provincia Antalya, vizează totodată și promovarea noilor concepte în ceea ce privește serviciile eco și bio din domeniul hotelier și nu numai.
„Este importantă semnarea acestui protocol special de cooperare, fiindcă vrem să dezvoltăm aceste relații de prietenie pentru viitor. Vrem să dezvoltăm acest proiect, pentru că România și Turcia au o relație bună încă din timpurile istorice. Oamenii de afaceri și organizațiile guvernamentale doresc să dezvolte aceste relații, tot mai mult și mai mult”, a subliniat declarat Osman Ayik, președintele Federației Hotelierilor din Turcia TUROFED (cea mai importantă organizație patronală și profesională din Orient) și vicepreședinte al Asociației Internaționale a Turismului, cu ocazia semnării protocolului.
Odată cu semnarea acestui protocol, vor demara campanii pentru promovarea în Turcia a ofertelor și facilităților turistice din zona Brașovului, Sibiului și Văii Prahovei pe timpul sezonului de iarnă, la noi în țară urmând să fie promovate ofertele pentru sezonul estival ale hotelierilor din regiunea Antalya. De asemenea, Casa de Comerț Balcanică a coneput și un proiect de „partner hotel” prin care hoteluri din Antalya să se înfrățească cu hoteluri din zona Transilvaniei, pentru promovarea turismului vară-iarnă prin campanii media și de marketing comune.
Axă strategică România – Turcia
„Acest protocol pe care l-am semnat este foarte important pentru partea de tursim și HORECA, fiindcă promovăm un concept nou, iar cele două regiuni din Turcia și România vor fi pratic promotorii pentru dezvoltarea în Sud – Estul Europei a conceptelor eco și bio, care prinde tot mai mult teren”, a precizat Liviu Pandele, președintele Casei de Comerț Balcanice. Acesta a precizat că interesele sale personale în conturarea acestui parteneriat au fost acelea de a pune în contact autoritățile din România cu persoane influente precum Osman Ayik în vederea inițierii unor proiecte comune ce vizează dezvoltarea economică și, nu în ultimul rând, interesul național. La aceste proiecte privind promovarea turismului eco și bio alături de factorii interesați din Transilvania și Turcia se alătură și reprezentanți ai Bulgariei, ai Serbiei și ai Macedoniei, creându-se pentru prima dată premisele unui mecanism de complementaritate economică în Sud – Estul Balcanilor, având ca axă strategică România – Turcia. De asemenea, în luna octombrie, în vederea întăririi relațiilor dintre Transilvania și Antalya, o delegație formată din reprezentanți ai TUROFED, dar și ai autorităților locale și guvernamentale din Antalya, ar urma să vină la Brașov.